Φυλακή πρωτοπορεί και αντί για σκύλους τοποθετεί χήνες: Τα μοναδικά ένστικτα των πτηνών (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Φυλακή πρωτοπορεί και αντί για σκύλους τοποθετεί χήνες: Τα μοναδικά ένστικτα των πτηνών (vid)
Γνωστές για την οξεία ακοή τους και τις δυνατές αντιδράσεις τους σε διαταραχές, οι χήνες αυτές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ασφαλείας της φυλακής, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες ηλεκτρονικές και ανθρώπινες μεθόδους επιτήρησης.

Σε ένα ασυνήθιστο αλλά αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας, μια φυλακή στη Σάντα Κανταρίνα της Βραζιλίας αντικατέστησε τα παραδοσιακά σκυλιά φύλαξης με ένα σμήνος χήνες.

Η ιδέα της χρήσης χηνών ως φρουρών μπορεί να φαίνεται αντισυμβατική, αλλά είναι άκρως αποτελεσματική. Οι χήνες είναι από τη φύση τους άγρυπνα ζώα με εξαιρετική ακοή. Έχουν την τάση να αντιδρούν θορυβωδώς σε άγνωστους ήχους, όπως αυτοί που προέρχονται από κάποιον που προσπαθεί να διαφύγει. Σύμφωνα με τον Marcos Roberto de Souza, τον διευθυντή της φυλακής, οι χήνες χρησιμεύουν ως αποτελεσματικό εφεδρικό σύστημα στα ηλεκτρονικά και προσωπικά συστήματα επιτήρησης της φυλακής. Οι δυνατές αντιδράσεις τους σε διαταραχές, ιδιαίτερα στο συνήθως ήσυχο νυχτερινό περιβάλλον, τις καθιστούν ιδανικό σύστημα συναγερμού.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης χηνών έναντι των σκύλων φύλαξης είναι το μειωμένο κόστος συντήρησης. Οι χήνες είναι λιγότερο δαπανηρές στη φροντίδα και έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές, αν όχι περισσότερο, σε ορισμένα σενάρια. Η άγρυπνη φύση τους και η τάση τους να αντιδρούν σε ασυνήθιστους θορύβους τις καθιστούν πολύτιμο πλεονέκτημα για την ασφάλεια των φυλακών.

Η χρήση των χηνών στην ασφάλεια δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Βραζιλία. Το 2011, η φυλακή Sobral στο Σάο Πάολο κέρδισε τη διεθνή προσοχή επειδή χρησιμοποίησε ένα σμήνος χήνες που σφύριζαν ως σύστημα συναγερμού για ύποπτες δραστηριότητες. Η προσέγγιση αυτή είναι αποτελεσματική εδώ και πάνω από μια δεκαετία στην αποτροπή αποδράσεων κρατουμένων και στην ενίσχυση της ασφάλειας των φυλακών.

Η ιδέα της χρήσης χηνών για σκοπούς ασφαλείας επεκτείνεται πέρα από τις φυλακές της Βραζιλίας. Οι κινεζικές συνοριακές περιπολίες φέρονται να χρησιμοποιούν χήνες εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποτροπή παράνομων μεταναστών. Οι χήνες θεωρούνται ανώτερες από τους σκύλους στην ανίχνευση θορύβων και στο να οδηγούν τους ανθρώπους-χειριστές τους στην πηγή της διαταραχής.

Η βραζιλιάνικη φυλακή στη Σάντα Κανταρίνα δίνει έμφαση στη γαλήνη και την ησυχία του περιβάλλοντός της, γεγονός που ευνοεί την αποτελεσματικότητα των χηνών. Τα πτηνά περιπολούν στο χώρο μεταξύ του εσωτερικού φράχτη της φυλακής και του κύριου εξωτερικού τοίχου της, παρέχοντας ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.