Ο Έλον Μασκ ψάχνει για εθελοντή: Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρά για να αφαιρέσουν ένα τμήμα του κρανίου τους και να τους εμφυτεύσουν τσιπ

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Έλον Μασκ ψάχνει για εθελοντή: Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρά για να αφαιρέσουν ένα τμήμα του κρανίου τους και να τους εμφυτεύσουν τσιπ
Παρά το γεγονός ότι η Neuralink δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο, η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια.

Σε ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος, χιλιάδες άνθρωποι φέρονται να περιμένουν στην ουρά για να τους δοθεί η ευκαιρία να τοποθετήσουν στο κρανίο τους μια συσκευή, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ. Η αποκάλυψη αυτή προέρχεται από ένα δημοσίευμα του Bloomberg που συνέταξε o βιογράφος του Musk, Ashlee Vance, το οποίο υπογραμμίζει την ανυπομονησία του κοινού για τη φουτουριστική τεχνολογία που θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των μηχανών.

Παρά το γεγονός ότι η Neuralink δεν έχει ακόμη εμφυτεύσει τη συσκευή της σε άνθρωπο, η εταιρεία έχει φιλόδοξα σχέδια. Σύμφωνα με τον Vance, ο οποίος έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να πραγματοποιήσει επεμβάσεις σε 11 άτομα το επόμενο έτος και οραματίζεται να επεκταθεί σε περισσότερα από 22.000 άτομα μέχρι το 2030.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη Neuralink να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους με το τσιπ, το οποίο ο Musk παρομοίασε με ένα «Fitbit στο κρανίο σας». Η έγκριση αυτή ήρθε μετά από μια αρχική απόρριψη τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως αναφέρει το Reuters. Οι ανησυχίες περιλάμβαναν πιθανή μετακίνηση των καλωδίων που συνδέονται με το τσιπ του εγκεφάλου μέσα στο κεφάλι του υποκειμένου και τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του τσιπ.

Παρά τα εμπόδια αυτά, η Neuralink προχώρησε και ξεκίνησε την πρόσληψη συμμετεχόντων για την εναρκτήρια δοκιμή σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο. Στοχεύοντας σε άτομα με τετραπληγία που προκαλείται από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση, η εταιρεία δημοσίευσε στο ιστολόγιό της λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας πρόσληψης. Το όραμα της Neuralink εκτείνεται πέρα από τις τρέχουσες ιατρικές εφαρμογές, στόχος της είναι να δημιουργήσει μια συσκευή που θα πετύχει μια μορφή συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης. Απώτερος στόχος είναι τα άτομα να μπορούν να στέλνουν μηνύματα ή να ελέγχουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη.

Προς το παρόν, η Neuralink εξακολουθεί να εστιάζει στην παροχή βοήθειας σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές, με την ελπίδα ότι η συσκευή τους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων.

Tips by Markos: Μια ωραία βόλτα με τον ηλεκτρικό! Ο εκσυγχρονισμός και η μάστιγα των βανδαλισμών