Πελετίδης στο Gazzetta: «Έτσι κάναμε το Παμπελοποννησιακό στάδιο στολίδι της πόλης»

Πελετίδης στο Gazzetta: «Έτσι κάναμε το Παμπελοποννησιακό στάδιο στολίδι της πόλης»
Λίγες μέρες πριν τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ο Κώστας Πελετίδης εξηγεί στο Gazzetta πως ο δήμος Πάτρας γλίτωσε από την κατάρρευση και τη χρεοκοπία το Παμπελοποννησιακό στάδιο και το μετέτρεψε σε ένα στολίδι της πόλης.

Την ώρα που το Ολυμπιακό Στάδιο και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο θα παραμείνουν κλειστά για όλο το 2024, την ώρα που το Καυτατζόγλειο παρουσιάζει ένα σωρό προβλήματα και τελικά δεν έλαβε άδεια για τους αγώνες της Super League 2, την ώρα που αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα ρημάζουν, το Παμπελοποννησιακό έχει πλέον αναγεννηθεί και είναι ένα στολίδι για την πόλη της Πάτρας και ένας παράδεισος για δημότες που μπορούν να γυμνάζονται στους χώρους του σταδίου χωρίς κόστος.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αχαΐας, Κώστας Πέλετίδης, μίλησε στο Gazzetta και εξήγησε πως η δημοτική αρχή κατάφερε, να μετατρέψει σε κόσμημα την αθλητική εγκατάσταση της Αχαϊκής πρωτεύουσας που είχε ρημάξει το 2014.

Όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου το 2014 σε ποια κατάσταση ήταν το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

«Το 2014, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, παραλάβαμε το στάδιο σχεδόν κλειστό, με κατεστραμμένες βασικές υποδομές και σε ένα βαθμό λεηλατημένο και αφημένο στην τύχη του, δηλαδή στην κατάσταση που ήταν και τα υπόλοιπα ολυμπιακά ακίνητα.

1

Ενδεικτικά:

● Ο ετήσιος λογαριασμός του νερού, με σχεδόν κλειστό το στάδιο, ήταν 140.000€, (προφανώς υπήρχε κάποια μεγάλη διαρροή). Με την αποκατάσταση της βλάβης που κόστισε μόλις 300€, τα επόμενα χρόνια, με πλήρη λειτουργία του σταδίου το κόστος έπεσε από τις 140 στις 5 περίπου χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
● Ο χλοοτάπητας του βοηθητικού γηπέδου, αξίας περίπου 100 χιλ. ευρώ ήταν πλήρως κατεστραμμένος, λόγω μιας απλής βλάβης της αντλίας ποτίσματος. Η επισκευή κόστισε μόλις 200€.
● Το κεντρικό ηχητικό σύστημα αξίας άνω των 200 χιλ. € ήταν καμένο και τμήματά του έλειπαν, επισκευάστηκε με προσωπική δουλειά και μόλις 1000€ για ανταλλακτικά (οι εταιρείες ζητούσαν 150.000€).
● Τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα είχαν καταρρεύσει σχεδόν στο σύνολό τους.
● Η εγκατάσταση έμπαζε από παντού νερά, οι εσωτερικοί χώροι μετατρέπονταν σε λίμνες σε κάθε βροχή.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να θεσπίσουμε κανονισμό λειτουργίας και να επανδρώσουμε το στάδιο με προσωπικό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια όλων των δημοτικών υπηρεσιών, με ίδιους πόρους του υποχρηματοδοτούμενου Δήμου και
εισπράττοντας χρωστούμενα από ομάδες ποδοσφαίρου και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αποκαταστάθηκαν τα πάντα, το στάδιο από ερείπιο μετατράπηκε μέσα σε ένα χρόνο σε κόσμημα. Και όλα αυτά, χωρίς την παρέμβαση εργολάβων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

1

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ. Το 2008, με Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον Δήμο Πατρέων και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, παραχωρήθηκε το στάδιο στο Δήμο με την
υποχρέωση καταβολής από το κράτος, 400.000€ το χρόνο για τη συντήρηση και λειτουργία του. Μια συμφωνία όμως, που ποτέ δεν τηρήθηκε. Χρωστούν μέχρι σήμερα στο Δήμο, για το στάδιο, βάσει της προγραμματικής, πάνω από 5 εκατομμύρια. Παρόλα αυτά και κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές, ο Δήμος άνοιξε το 2016 το Στάδιο, θεωρώντας το πολύ σημαντική και απαραίτητη υποδομή για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας.

Στέγασε, εντελώς δωρεάν, 40 και πλέον ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, εξυπηρετώντας τις ανάγκες περίπου 2000 αθλητών και πάνω από 40 φορείς της πόλης, πολιτιστικούς κοινωνικούς κλπ, με δωρεάν παραχώρηση. Άνοιξε τις πύλες του για τους πολίτες. 10.000 πολίτες της Πάτρας έχουν εκδώσει ως αυτή τη στιγμή κάρτα άθλησης, εντελώς δωρεάν. Για 6 συνεχόμενες χρονιές, φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία, το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, αλλά και πολλές άλλες πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, τη στιγμή που οι άλλες εγκαταστάσεις στη χώρα είχαν καταρρεύσει μέσα στην οικονομική κρίση».

Ο χρυσός Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιος πρωταθλητής στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου, σε συνέντευξή του είχε πει: «Είχα αγωνιστεί στο Πανελλήνιο του 2021, είναι πολύ καλό το στάδιο στην Πάτρα και έχω κάνει πολύ καλές επιδόσεις εκεί. Είναι ένα στάδιο όπου μπορεί να το χρησιμοποιεί κάθε αθλητής. Δυστυχώς, στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοια στάδια για να κάνουμε πανελλήνιο πρωτάθλημα και γι’ αυτό έχουν γίνει πολλά στην Πάτρα. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να κάνουμε μεταγραφή τον δήμαρχό σας, τον Κώστα Πελετίδη. Να έρθει στην Αθήνα»! Τι έγινε λάθος στις υπόλοιπες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της χώρας κ. δήμαρχε;

«Δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για την πολιτική που θέλει τα Ολυμπιακά Ακίνητα, τις “χρυσοπληρωμένες” απ’ τον ελληνικό λαό υποδομές, αφημένες στη μοίρα τους, αντί να αποδοθούν στον λαό και τη νεολαία. Πολλά απ’ αυτά τα ακίνητα είναι σήμερα εγκαταλειμμένα, άλλα δόθηκαν “κοψοχρονιά” σε ιδιώτες και εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται και άλλα παραχωρήθηκαν σε Δήμους, που δυσκολεύονται να τα συντηρήσουν χωρίς πόρους.

Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, ως Δημοτική Αρχή, βάλαμε στο κέντρο της προσοχής τις ανάγκες των ανθρώπων και των παιδιών μας και το λειτουργήσαμε με μεγάλες θυσίες. Έτσι, μετατράπηκε σε στολίδι και πηγή αθλητισμού για την πόλη, εξυπηρετώντας δωρεάν τις ανάγκες άθλησης χιλιάδων παιδιών της περιοχής, καθώς και δεκάδων αθλητικών σωματείων με εκατοντάδες αθλητές».

«Η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για την ανάπτυξη του αθλητισμού, έχει συντελέσει στο να γίνει η Πάτρα ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο».

«Δώσαμε προσοχή στον τομέα του αθλητισμού και του μεγάλου έργου που έχει επιτευχθεί, πράγμα που σιγά - σιγά άρχισε να γίνεται
γνωστό, με την Πάτρα να καθίσταται προορισμός για αθλητές και προπονητές εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικά, το 2023 καταγράφεται αύξηση των ετήσιων αθλητικών γεγονότων κατά 127% σε σχέση με το 2015, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να προσεγγίσει το 150%. Έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα ετήσια μικρά και μεγάλα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται στην πόλη μας.

Ο Δήμος διοργανώνει τον διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της Δυτικής Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, χωρίς να εμπορευματοποιεί και να εκχυδαΐζει με χορηγούς τον
αθλητισμό. Ταυτόχρονα, έχουν εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί οι μεγάλες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Όλα αυτά, που εδράζονται στην διαφορετική αντίληψη που έχουμε για την ανάπτυξη του αθλητισμού, έχουν συντελέσει στο να γίνεται η Πάτρα ένα μεγάλο προπονητικό κέντρο».

Προβάλετε την ανάπτυξη του λαϊκού, μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα της δημοτικής αρχής. Θεωρείτε πως αυτή είναι η απάντηση στα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια;

«Η βία στους αθλητικούς χώρους και ο χουλιγκανισμός είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που διαπλέκεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικές επιδιώξεις κοκ. Συνεπώς, για να λυθεί, χρειάζονται πολύ βαθιές αλλαγές, που θα χτυπάνε τον πυρήνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επαγγελματικών ομάδων που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες κτλ.

Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, αποτελεί ανάγκη για το λαό και τη νεολαία μας και φυσικά συμβάλει στην άμβλυνση των φαινομένων βίας. Στόχος της προσπάθειάς μας, είναι, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να μην μένουν απλοί θεατές, να μην περιορίζονται στο ρόλο του «καταναλωτή» αθλητικών προϊόντων, αλλά να γίνονται πραγματικοί συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές.

Έτσι, ο αθλητισμός υπηρετεί έναν πολύπλευρο κοινωνικό ρόλο, ο οποίος εκτείνεται, από τη διαπαιδαγώγηση με τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της φιλίας των λαών, του σεβασμού του αντιπάλου, μέχρι την προστασία από καταστροφικές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος κ.λπ».

«Ως κύρια παρακαταθήκη μας, θεωρούμε ότι δείξαμε έμπρακτα, πως δεν είναι μονόδρομος να σκύβεις το κεφάλι»

Κύριε Πελετίδη, είστε δήμαρχος της Πάτρας εδώ και εννέα χρόνια, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό απολογισμό του έργου σας;

«Καταφέραμε πολλά μαζί με τον πατραϊκό λαό, τα τελευταία 9 χρόνια που βρισκόμαστε στη Δημοτική Αρχή. Πάνω απ’ όλα, είμαστε περήφανοι, γιατί κατορθώσαμε να αποτελέσουμε στήριγμα για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες. Κατορθώσαμε να τους προστατεύσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, του κράτους και της ΕΕ. Δεν αφήσαμε κανέναν πατρινό μόνο του, να αντιμετωπίσει το κομμένο ρεύμα, την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς. Η ΔΕΥΑΠ δεν κόβει το νερό στα λαϊκά σπίτια. Πήραμε μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών, με απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 25.000€.

Οργανώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, που συμμετέχουν κάθε χρόνο 600 περίπου παιδιά και 220 εθελοντές καθηγητές, τις Ημερήσιες Θερινές Παιδικές Κατασκηνώσεις, με συμμετοχή 1.200 παιδιών κάθε χρόνο. Στήσαμε ένα πλέγμα προστασίας για τα παιδιά μας και γενικά για τα λαϊκά στρώματα, πρωτόγνωρο σε όλη την Ελλάδα.

Κατορθώσαμε, με αγωνιστικές διεκδικήσεις, να αποσπάσουμε 200 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση έργων και υποδομών στην πόλη μας, υπέρ του λαού, με αποτέλεσμα να γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές της Πάτρας. Τέλος, αντιμετωπίσαμε τον πολιτισμό, των αθλητισμό, ως δικαιώματα, στα οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

Σχετικά με το καρναβάλι, τα τελευταία χρόνια, οι καρναβαλικές δράσεις απλώθηκαν στις γειτονιές μας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά-, αυξήθηκε η παραγωγή καρναβαλικών στοιχείων και κατασκευών σε δημόσιο χώρο από το Καρναβαλικό Συνεργείο, οργανώθηκαν πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, παραστατικών δρωμένων στις πλατείες και στους πεζοδρόμους, διοργανώθηκαν σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια.

Ειδικά για τον αθλητισμό, ακολουθήσαμε πολιτική χωρίς χαράτσια και τέλη. Διαμορφώσαμε ένα μεγάλο αθλητικό ρεύμα στην πόλη.

Όμως, ένας Δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, το οποίο έχει να κάνει με την κοινωνική μας συγκρότηση, η οποία πρέπει να αλλάξει. Στο Δήμο της Πάτρας δείξαμε τι πάει να πει να πορεύεσαι ως Δημοτική Αρχή, ασκώντας αντιπολίτευση στο ίδιο το κράτος και την εξουσία του. Βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του πατραϊκού λαού και όχι τα κέρδη, στηριζόμενος στις δυνάμεις των εργαζόμενων του Δήμου και όχι εκχωρώντας τις υπηρεσίες στους εργολάβους.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι κακό προηγούμενο, με το οποίο θέλουν να τελειώνουν.

Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, ότι η οριστική λύση των προβλημάτων τους δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της εκμετάλλευσης».

Για ποιο έργο αισθάνεστε περήφανος και ποιο είναι αυτό που δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε;

«Είμαι περήφανος για πολλά έργα. Θα ξεχωρίσω το γεγονός ότι, ενώ δρούμε σε συνθήκες βαθιάς υποχρηματοδότησης -είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Πατρέων χρηματοδοτείται κάθε χρόνο με 24 εκ. ευρώ, αντί για 91 εκ. που δικαιούται βάσει
νόμου-, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις σε 220 σχολικά συγκροτήματα.

Επιπλέον, σε όλη την πόλη, δόθηκαν προς χρήση 113 νέες παιδικές χαρές από το 2014 μέχρι σήμερα. Δώσαμε μεγάλο βάρος και στον γενικότερο τομέα της κοινωνικής στήριξης του πατραϊκού λαού. Είναι σήμερα έτοιμο το κτίριοτων «Μαχητών», που αφορά την ημερήσια φροντίδα και την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση, όπως επίσης, σε λίγο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Ημέρας και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό.

Δημιουργήσαμε 130 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και φτάσαμε συνολικά τις 330. Παίρνουμε κάθε χρόνο 100 περίπου παιδιά, χωρίς voucher, χωρίς να πληρώνουν. Στήσαμε και λειτουργήσαμε μαγειρείο, απ’ όπου διανέμουμε καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό, σε 200 περίπου άπορους και κατά καιρούς σε 50-80 πρόσφυγες.

Παράλληλα, λειτουργούμε το κοινωνικό παντοπωλείο, όπου μοιράζουμε τρόφιμα σε 2000-2500 συμπολίτες μας, με έξοδα του Δήμου. Δαπανούμε συνολικά ετησίως για αγορά τροφίμων 500-600 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλοι Δήμοι διανέμουν τρόφιμα περιστασιακά, μόνο όταν έχουν χορηγίες. Υπάρχουν και οι δομές αστέγων, το υπνωτήριο και κέντρο ημέρας,όπου έχουν φιλοξενήσει και στηριχθεί μέχρι τώρα περισσότεροι από 230 άστεγοι συμπολίτες μας και αλλοδαποί, σε κτίριο, που έχουμε ενοικιάσει, με ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ενισχύσαμε τα δύο κέντρα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, όπου φιλοξενούνται περίπου 80 παιδιά, αναβαθμίζοντάς τα. Ταυτόχρονα, έχει γίνει σημαντικό έργο στους ελεύθερους χώρους, τις πλατείες και τις γειτονιές όλης της πόλης. Το παραλιακό μέτωπο έχει ξεκινήσει να αλλάζει μορφή.

Ακυρώσαμε τα σχέδια που ήθελαν μια ανάπτυξη τύπου Ελληνικού Αττικής καιαποδώσαμε ήδη στον πατραϊκό λαό, το Νότιο Πάρκο, τον Κόκκινο Μύλο, το Έλος της Αγυιάς και προχωράμε.

Όσον αφορά το τι δεν καταφέραμε, η πραγματικότητα είναι ότι το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, οι κεντρικές κατευθύνσεις ΕΕ, κράτους, κυβερνήσεων, μας εμπόδισαν να κάνουμε πολλά πράγματα που θα θέλαμε, για να εξυπηρετήσουμε τις λαϊκές ανάγκες.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων, δεν μας αφήνουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θα θέλαμε, π.χ. για την οδοποιία, για ακόμα περισσότερες λαϊκές γειτονιές, αλλά και έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας κοκ. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή μια σειρά λαϊκές ανάγκες, βρίσκονται εκτός των κεντρικών κατευθύνσεων, ο μόνος δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις, είναι σε
σύγκρουση μ’ αυτές, όπως γίνεται στην Πάτρα».

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας εφόσον επανεκλεγείτε;

«Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, της ανακούφισης του πατραϊκού λαού. Θα συνεχίσουμε την οικονομική πολιτική, που ελαφραίνει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τα κοινωφελή ιδρύματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην Πάτρα υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών σε όλη την Ελλάδα και ότι οι πατρινοί πληρώνουν το φθηνότερο νερό πανελλαδικά και την ίδια στιγμή, έχουμε διαμορφώσει ξεχωριστό, αυξημένο συντελεστή, για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας.

Την επόμενη μέρα, θα ενταθεί η αντιλαϊκή επίθεση, η πίεση προς τους Δήμους να αυξήσουν την ανταποδοτικότητα, να “πετσοκόψουν” έργα και υπηρεσίες που δεν είναι κερδοφόρες για τους ομίλους. Εμείς, θα αντισταθούμε σ’ αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουμε τους αναγκαίους πόρους, για να ολοκληρώσουμε μια σειρά έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε όλη την πόλη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η υπογειοποίηση του τρένου. Ήδη, έχουμε αποσπάσει δέσμευση για υπογειοποίηση 5,2 χιλιομέτρων, ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν το τρένο να κόψει την πόλη στα 2, υψώνοντας τείχος κατά μήκος όλου
του θαλασσίου μετώπου. Επίσης, η απόδοση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο στο Δήμο, είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας, ώστε να δημιουργηθεί άλλο ένα πάρκο, ελεύθερο για τους πατρινούς»..