«Σείστηκε» το Βελοντρόμ για τον Πάπα Φραγκίσκο: Το εντυπωσιακό κορεό και το «ευχαριστώ» των οπαδών της Μαρσέιγ

«Σείστηκε» το Βελοντρόμ για τον Πάπα Φραγκίσκο: Το εντυπωσιακό κορεό και το «ευχαριστώ» των οπαδών της Μαρσέιγ
Το Βελοντρόμ, το γήπεδο της Μαρσέιγ, μετατράπηκε το Σάββατο (23/09) σε έναν τεράστιο υπαίθριο ναό με πάνω από 60.000 κόσμου να αποθεώνουν τον Πάπα Φραγκίσκο και να ακούνε με προσήλωση τη συγκλονιστική του ομιλία.

Τη Μασσαλία επέλεξε να επισκεφτεί ο Πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο. Αυτή η επιλογή του δεν ήταν τυχαία καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα κύματα μεταναστών και προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μασσαλία, ο Πάπας χαιρέτησε κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία εισροή μεταναστών, οι οποίοι συχνά ταξιδεύουν υπό εξαιρετικά επισφαλείς και άθλιες συνθήκες, στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. «Πρόκειται για σκληρότητα και τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς», είπε σε έναν δημοσιογράφο δείχνοντας εκείνους τους «ανθρώπους» που εμποδίζουν τους μετανάστες να φτάσουν σε ασφαλές μέρος.

Η φωτογραφία μικρού προσφυγόπουλου που συγκίνησε τον Πάπα Φραγκίσκο

Eνώ πετούσε προς τη Μασσαλία, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters έδειξε στον Πάπα Φραγκίσκο τη φωτογραφία ενός βρέφους στη Λαμπεντούζα, συγκινώντας τον Ποντίφικα.

Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε η Νάρντι την περασμένη εβδομάδα στη Λαμπεντούζα, είναι ένα close-up στα μάτια του Πρινς, ενός νηπίου 18 μηνών που έφτασε μαζί με τη μητέρα του, την Κλοντίν Νσόε, από το Καμερούν, αφού διέπλευσε τη Μεσόγειο.

Η Νάρντι είπε ότι μία ημέρα πριν από το ταξίδι στη Μασσαλία τακτοποιούσε το αρχείο της, όπως κάνει συχνά πριν από κάποια αποστολή. «Είδα τη φωτογραφία που τράβηξα στη Λαμπεντούζα και ξαφνικά αισθάνθηκα ότι έπρεπε να την δείξω στον Πάπα», εξήγησε.

«Συγκινήθηκε αμέσως μόλις την έβγαλα από τον φάκελο», είπε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι έπεσε σιωπή μεταξύ των επιβατών , με τον ποντίφικα να σχολιάζει: «Τους κρατούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη και μετά τους πετούν στη θάλασσα».

«Μου έσφιξε το χέρι και κράτησε τη φωτογραφία», είπε η Νάρντι.

Αποθέωση στο Βελοντρόμ για τον Ποντίφικα και η συγκλονιστική ομιλία μπροστά σε 60.000 κόσμου

«Γειά σου, Μασσαλία. Γεια σου, Γαλλία»: με αυτές τις λέξεις, στα γαλλικά, ο Πάπας Φραγκίσκος άρχισε τη μεγάλη λειτουργία στο στάδιο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια ο Πάπας προχώρησε σε μια συγκλονιστική ομιλία και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκείνοι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν την αποδοχή. Υπάρχει μια κραυγή πόνου που αντηχεί περισσότερο απ' όλους και μετατρέπει τη Μεσόγειο, τη "mare nostrum", από λίκνο του πολιτισμού σε "mare mortuum", το νεκροταφείο της αξιοπρέπειας: Αυτό που ακούγεται από τη θάλασσα είναι η πνιγμένη κραυγή των μεταναστών αδελφών μας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στους ανθρώπους που φεύγουν από τις κακουχίες και τη φτώχεια.

Επίσης καταδίκασε τους «πολεμοχαρείς εθνικισμούς» και ζήτησε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στη μετανάστευση για να σταματήσει η Μεσόγειος να «το νεκροταφείο της αξιοπρέπειας».

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ επιφύλασσαν θερμή υποδχή στον Πάπα Φραγκίσκο. Συγκεκριμένα, κατά την άφιξή του, ένα τεράστιο «κορεό» ξεδιπλώθηκε από τους οπαδούς της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, που απεικόνιζε την προτομή του Ποντίφικα δίπλα στην «Καλή Μητέρα» όπως αποκαλείται η Βασιλική Νοτρ-Νταμ-Ντε-Λα-Γκαρντ, η εκκλησία της Παναγίας προστάτιδας της πόλης. Πίσω από αυτό το πανό, που ξεδιπλωνόταν από την οροφή της νότιας πλευράς, οι χιλιάδες θεατές σχεδίασαν με χαρτόνια πρώτα έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο, τη σημαία της Μασσαλίας, προτού γράψουν εκεί ένα τεράστιο «Ευχαριστώ» με κίτρινα γράμματα που σχηματιζόταν από χρυσά χαρτιά.