Ο θανατηφόρος ιός της γάτας που καταλαμβάνει την Κύπρο θα μπορούσε να είναι «καταστροφικός» για το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιμέλεια: Newsroom
Ο θανατηφόρος ιός της γάτας που καταλαμβάνει την Κύπρο θα μπορούσε να είναι «καταστροφικός» για το Ηνωμένο Βασίλειο
Οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μηχανικά μέσω των βουρτσών περιποίησης, των σκουπιδιών για την άμμο της γάτας, ακόμη και με τα πόδια και τα χέρια τους.

Οι κτηνίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με έναν θανατηφόρο ιό της γάτας που προκαλεί χάος στην Κύπρο και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες εάν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), που προκαλείται από τον κοροναϊό των αιλουροειδών (FCoV), έχει οδηγήσει σε ένα καταστροφικό ξέσπασμα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 300.000 γατών από τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το Sky News. Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για τις γάτες που προσβάλλονται από FIP.

Ενώ ο FCoV είναι σχετικά κοινός και εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των γατών, οι περισσότερες μολυσμένες γάτες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός μεταλλάσσεται σε FIP, μια πολύ πιο σοβαρή μορφή της νόσου με χαμηλό ποσοστό επιβίωσης.

Η Δρ Jo Lewis, κτηνίατρος , εξήγησε ότι ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε περιβάλλοντα όπου οι γάτες ζουν σε κοντινή απόσταση, όπως τα κέντρα διάσωσης. Προειδοποίησε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μηχανικά μέσω των βουρτσών περιποίησης, των σκουπιδιών για την άμμο της γάτας, ακόμη και με τα πόδια και τα χέρια τους. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί επηρεάζονται και οι γάτες που ζουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους στην Κύπρο.

Η διάγνωση της FIP μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά οι γάτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, απώλεια όρεξης και αυξημένο λήθαργο. Ενώ η ασθένεια προσβάλλει συνήθως περίπου το 1% των γατών, η τρέχουσα επιδημία στην Κύπρο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό αυτό σε 40 ή 50%.

Ο Δρ Lewis εξέφρασε την ανησυχία του για τα στοιχεία που υποδεικνύουν μια ιδιαίτερα επιθετική μετάλλαξη του FCoV στο κυπριακό ξέσπασμα. Εάν αυτός ο μεταλλαγμένος ιός έφτανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις γάτες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από την εισαγωγή ζώων. Ο Δρ Lewis τόνισε τη στενή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, με πολλούς Βρετανούς ομογενείς να ζουν και να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις γάτες του Ηνωμένου Βασιλείου.