Ρίχνει τους τόνους ο Ερντογάν: «Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F-16 εναντίον της Αθήνας»

Ρίχνει τους τόνους ο Ερντογάν: «Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F-16 εναντίον της Αθήνας»
Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον τόνισε ο Ερντογάν από τη Λιθουανία.

«αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον πως «δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον».

«Ο Μπάιντεν είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε», είπε ο Ερντογάν σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον.

Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν: «Συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία»

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Πρόθεση να ξανασυνατηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το πλαίσιο που οραματίζεται για τη συνεργασία με την Τουρκία, έχει τρεις άξονες.

«Πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερος είναι δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη θετική ατζέντα και αφορά σε οικονομικά θέματα. Τη συνεργασία στα ενεργειακά και την πολιτική προστασία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης