Ανατίναξε αεροπλάνο με 44 επιβάτες για να δολοφονήσει την μητέρα του: Γιατί καταδικάστηκε μόνο για τον φόνο της 

Επιμέλεια: Newsroom
Ανατίναξε αεροπλάνο με 44 επιβάτες για να δολοφονήσει την μητέρα του: Γιατί καταδικάστηκε μόνο για τον φόνο της 
Ο δράστης συνελήφθη και προς έκπληξη των διωκτικών αρχών αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε κάποιον να βάλει βόμβα σε αεροπλάνο και να το ρίξει! 

Η ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών με βόμβες σήμερα ταυτίζεται με τη διεθνή τρομοκρατία. Όμως, η πρώτη περίπτωση όπου μία βόμβα εξερράγη σ’ ένα αεροπλάνο με αποτέλεσμα να καταστραφεί στον αέρα και να σκοτωθούν δεκάδες επιβαίνοντες ήταν έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου. Έγινε το 1955 στις ΗΠΑ. Ο δράστης συνελήφθη και προς έκπληξη των διωκτικών αρχών αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε κάποιον να βάλει βόμβα σε αεροπλάνο και να το ρίξει!

Ένα παραμελημένο παιδί

Ο Αμερικανός Τζον «Τζακ» Γκίλμπερτ Γκράχαμ γεννήθηκε το 1932. Η μητέρα του, Νταίζι είχε από προηγούμενο γάμο μια κόρη. Το 1937 όταν ο Τζον-Γκίλμπερτ ήταν πέντε χρονών, πέθανε ο πατέρας του. Η μητέρα του τον έκλεισε σε ορφανοτροφείο.

Το 1941 η Νταίζι παντρεύτηκε ένα εύπορο επιχειρηματία, τον Έρλ Κινγκ. Αυτός πέθανε λίγο μετά τον γάμο. Αν και υπήρξαν υποψίες ότι στο θάνατό του έπαιξε ρόλο η νέα του σύζυγος, τίποτα δεν αποδείχθηκε. Η Νταίζι κληρονόμησε μία σημαντική περιουσία και έγινε πετυχημένη επιχειρηματίας. Όμως, δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει τον γιο της από το ορφανοτροφείο.

Το μίσος για τη μητέρα

Μόλις το 1954 όταν ο Τζον-Γκίλμπερτ ήταν πια 22 χρονών τον πήρε στο σπίτι της στο Ντένβερ. Ο γιος είχε αναπτύξει ένα θανάσιμο μίσος για τη μητέρα. Οι γείτονες τους άκουγαν να καυγαδίζουν συνέχεια.

Ο Τζον-Γκίλμπερτ Γκράχαμ συνελήφθη για πλαστογραφία και λαθρεμπόριο ουίσκι. Η Νταίζι μεσολάβησε και στις δύο περιπτώσεις καταδικάστηκε με τις ελαφρότερες των ποινών. Όμως οι διωκτικές αρχές απέτυχαν να αποκαλύψουν δύο σοβαρότερα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο νεαρός.

Απάτες με ασφάλειες

Σύμφωνα με την Μηχανή του Χρόνου, το 1955 ένα δημοφιλές εστιατόριο της Νταίζι στο Ντένβερ κάηκε μετά από έκρηξη αερίου. Θεωρήθηκε τότε ότι ήταν ατύχημα.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι ο Γκράχαμ το είχε ασφαλίσει κρυφά από τη μητέρα του για καταστροφή από φωτιά. Είχε εισπράξει τότε τα ασφάλιστρα. Επίσης, είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητο που του χάρισε η μητέρα του. Αυτό κατά περίεργο τρόπο καταστράφηκε όταν χτυπήθηκε από ένα τραίνο ενώ είχε εγκαταλειφθεί πάνω σε σιδηροδρομική γραμμή. Ο Γκράχαμ ισχυρίστηκε ότι είχε πάθει βλάβη και αναγκάστηκε να το αφήσει εκεί.

Τα χρήματα που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία ήταν περισσότερα από την αξία του αυτοκινήτου.

Πτήση 629

Οι δύο αυτές «επιτυχίες» του Γκράχαμ τον έκαναν να σχεδιάσει τη δολοφονία της μητέρας του. Παράλληλα θα εισέπραττε ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό από μία ασφάλεια ζωής που της είχε κάνει για περίπτωση θανάτου σε αεροπορικό δυστύχημα.

Την 1η Νοεμβρίου 1955 η μητέρα του Γκράχαμ είχε κανονίσει να πετάξει από το Ντένβερ στην Αλάσκα για να επισκεφτεί την κόρη της, την ετεροθαλή αδερφή του Γκράχαμ. Έβγαλε εισιτήριο για την Πτήση 629 της United Airlines που είχε αφετηρία τη Νέα Υόρκη.

Πριν φθάσει στην Αλάσκα, η συγκεκριμένη πτήση θα έκανε στάσεις σε Σικάγο, Ντένβερ, Πόρτλαντ του Όρεγκον, και Σιάτλ. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου (DC-6B) της πτήσης 626 από το Ντένβερ αυτό εξερράγη. Τα φλεγόμενα συντρίμμια έπεσαν σε μία μεγάλη έκταση γεωργικών εκτάσεων με ζαχαρότευτλα κοντά στο Λόνγκμοντ του Κολοράντο. Από τους 44 επιβαίνοντες της πτήσης 629 της United Airlines, δεν επιβίωσε κανείς.

Η ασφάλεια ζωής για τη μητέρα

Το FBI σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές-εμπειρογνώμονες αεροπορικών δυστυχημάτων συνέλεξαν τα περισσότερα συντρίμματα του αεροσκάφους και τα συναρμολόγησαν σε μία μεγάλη αποθήκη. Έτσι ανακάλυψαν ότι η έκρηξη που έριξε το αεροπλάνο προερχόταν από συγκεκριμένο σημείο στο χώρο των αποσκευών. Μία από τις βαλίτσες ήταν της μητέρας του Γκράχαμ.

Γρήγορα αποκαλύφθηκε το ποινικό μητρώο και η δύσκολη σχέση του με τη μητέρα του. Όμως, αυτό που έκανε τις διωκτικές αρχές να τον θεωρήσουν ως το βασικό ύποπτο για τη βόμβα στο αεροπλάνο, ήταν ότι είχε ασφαλίσει τη μητέρα του για την περίπτωση θανάτου σε αεροπορικό δυστύχημα.

Λίγη ώρα πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους είχε αγοράσει στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου ένα συμβόλαιο ζωής για τη μητέρα του. Βάσει αυτού θα εισέπραττε 37.500 δολαρίων αν σκοτωνόταν στη συγκεκριμένη πτήση. Το ποσό δεν ήταν ευκαταφρόνητο αφού ισοδυναμεί σήμερα με 382.000 δολάρια.

Ο δράστης ομολογεί

Το FBI βρήκε στο σπίτι του Γκράχαμ υλικά που σχετίζονταν με την κατασκευή βόμβας. Στη διάρκεια της ανάκρισής του υπέπεσε σε αντιφάσεις. Τελικά ομολόγησε ότι είχε φτιάξει μία ωρολογιακή βόμβα και την τοποθέτησε στη βαλίτσα της μητέρας του λίγο πριν φύγουν μαζί για το αεροδρόμιο.

Επίσης, αποκάλυψε λεπτομέρειες της κατασκευής της που επιβεβαιώθηκαν από ευρήματα που είχαν συλλέξει οι ερευνητές από τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Ο Γκράχαμ συνελήφθη. Αρχικά υπήρχε πρόβλημα στην απόδοση κατηγορίας εναντίον του αφού ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση ανακάλυψε με έκπληξη ότι δεν υπήρχε νόμος που να απαγόρευε την ανατίναξη αεροπλάνου με βόμβα!

«Θα μπορούσαν να ήταν χίλιοι»

Έτσι, ο Γκράχαμ κατηγορήθηκε μόνο για τον φόνο της μητέρας του, αλλά όχι για τους άλλους 43 ανθρώπους που δολοφόνησε! Ήταν εξαιτίας αυτής της υπόθεσης που οι ΗΠΑ απέκτησαν νομοθεσία που προέβλεπε άσκηση δίωξης για την πρόκληση έκρηξης σε αεροπλάνο.

Όταν ο Γκράχαμ έμαθε ότι θα κατηγορούνταν μόνο για το φόνο της μητέρας του είπε στον ψυχολόγο της φυλακής, όπου είχε εγκλειστεί πριν από τη δίκη του, ότι: «είχα συνειδητοποιήσει ότι στο αεροπλάνο της μητέρας μου μπορεί να επέβαιναν περίπου 50 ή 60 άτομα. Όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που θα σκοτώνονταν δεν είχε καμία διαφορά για μένα. Θα μπορούσαν να ήταν χίλιοι. Όταν έλθει η ώρα τους, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν γι’ αυτό».

Δίκη

Στη δίκη του που έγινε το 1956, ο Τζον-Γκίλμπερτ Γκράχαμ ανακάλεσε την ομολογία του. Όμως, τα στοιχεία σε βάρος του ήταν συντριπτικά. Η δίκη όπως ήταν φυσικό, είχε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, η Πολιτεία του Κολοράντο, έδωσε άδεια στα τηλεοπτικά συνεργεία να τη μεταδώσουν ζωντανά.

Έτσι, το Κολοράντο ήταν η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που ενέκρινε επίσημα τη χρήση τηλεοπτικών καμερών για τη μετάδοση ποινικών δικών. Όταν τον Φεβρουάριο του 1956, ο Γκράχαμ συνειδητοποίησε ότι δεν θα γλίτωνε την καταδίκη σε θάνατο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο κελί του. Στη συνέχεια τέθηκε υπό 24ωρη παρακολούθηση. Στις 5 Μαΐου 1956, καταδικάστηκε για τον φόνο της μητέρας του σε θάνατο. Εκτελέστηκε στον θάλαμο αερίων, στις 11 Ιανουαρίου 1957.