Ναυάγιο στην Πύλο: Πόσο κοστίζουν τα «δρομολόγια» θανάτου

Ναυάγιο στην Πύλο: Πόσο κοστίζουν τα «δρομολόγια» θανάτου
Τραγωδίες χωρίς τέλος, στιγμιότυπα που σφίγγουν το στομάχι αλλά που, όπως φάνηκε, δεν στάθηκαν αρκετά για να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να καταπολεμήσουν το άθλιο δουλεμπόριο ελπίδας που φέρνει πακτωλό χρημάτων στους λαθροδιακινητές.

Μεγάλα κέρδη φέρνουν για τους διακινητές τα δρομολόγια θανάτου, όπως αυτό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τις ιταλικές ακτές και κατέληξε σε πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Το γιατί γεμίζουν αυτά τα σκάφη οι λαθροδιακινητές αποκαλύπτει το τιμολόγιο της ελπίδας.

Από Λιβύη και Τυνησία σε φουσκωτά για Ιταλία ή από Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Συρία με αναχώρηση από Τουρκία μέσω Αιγαίου για Ιταλία, με αλιευτικά ή ιστιοφόρα, η τιμή είναι από 6.000 – 12.000 ευρώ/ άτομο.

Ένα δρομολόγιο με 500 επιβαίνοντες, δίνει κέρδος από 3.000.000 – 6.000.000 ευρώ.

«Συχνά, τα εγκληματικά δίκτυα απασχολούσαν Ουκρανούς υπηκόους για πλοήγηση των πλοίων από την Τουρκία στην Ιταλία. Οι κυβερνήτες, περιστασιακά στρατολογούνται διαδικτυακά, μέσω αγγελιών εργασίας που αναρτώνται στα social media» αποκαλύπτει, μετά από έρευνά της, η Europol.

Αν η μεταφορά με σκάφη δεν μπορεί να γίνει λόγω καιρού ή αν ο μετανάστης δεν μπορεί να πληρώσει τα κόστη, τότε επιστρατεύονται άλλα μέσα.

Από το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία και τη Συρία, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και προορισμό τη Γερμανία, το κόστος είναι από 4.000 – 10.000 ευρώ ανά άτομο.

Από την Τουρκία μέσω Ελλάδας για την Ουγγαρία, με πολυτελή οχήματα, το κόστος είναι από 2.000 – 2.500 ευρώ το άτομο

«Τα οχήματα οδηγούνταν συχνά έως και με 250 χιλιόμετρα την ώρα προς αποφυγή εντοπισμού από την αστυνομία. Ωσ αποτέλεσμα, τόσο κάποιοι μετανάστες όσο και λαθρέμποροι, τραυματίστηκαν σε περιστατικά υπερβολικής ταχύτητας και σε μία περίπτωση ένας λαθρέμπορος σκοτώθηκε», συμπληρώνει η Europol.