Σύνδρομο Rapunzel στη Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν 700 γραμμάρια τρίχες από το στομάχι 14χρονης

Επιμέλεια: Newsroom
Σύνδρομο Rapunzel στη Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν 700 γραμμάρια τρίχες από το στομάχι 14χρονης
Αντιμέτωποι με ένα περίεργο περιστατικό ήρθαν γιατροί στη Θεσσαλονίκη, όταν διαπίστωσαν ότι μια 14χρονη είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τριχών.

Σοκαρισμένοι έμειναν πριν από μερικές μέρες οι γιατροί της κλινικής «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη, όταν διαπίστωσαν ότι μια 14χρονη που μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είχε στο στομάχι της μιας μεγάλη μάζα από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων.

Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά με σύνδρομο Rapunzel που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως.

Η 14χρονη έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Το νεαρό κορίτσι έτρωγε και κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό.

Τι είναι το σύνδρομο Rapunzel

Το σύνδρομο Rapunzel, αποτελεί μία σπάνια ιατρική πάθηση κατά την οποία , μέσω της κατάποσης των τριχών δημιουργείται στο στομάχι μία μάζα τριχών (trichobezoar) , η οποία παραμένει στο στομάχι και οδηγεί σε απόφραξη του πυλωρού (τμήμα του στομάχου που συνδέεται με το δωδεκαδάκτυλο). Το σύνδρομο αυτό, παρατηρείται συνήθως σε άτομα με ιστορικό τριχοφαγίας και τριχοτιλλομανίας και είναι συχνότερο σε παιδιά και εφήβους.

Τόσο η τριχοφαγία όσο και η τριχοτιλλομανία κατηγοριοποιούνται στις ψυχολογικές διαταραχές και συνήθως εμφανίζονται μαζί. Στη περίπτωση της τριχοφαγίας, το άτομο καταναλώνει ή μασάει τις τρίχες του. Κατά την τριχοτιλλομανία, παρατηρείται μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ατόμου, όπου το άτομο τραβάει τρίχες από το κεφάλι του, τα φρύδια του , τις βλεφαρίδες του και γενικά όλα τα μέρη του σώματος που διαθέτουν τρίχες .

Εντάσσεται στις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, καθώς το τράβηγμα της τρίχας μετατρέπεται σε καταναγκασμό για το άτομο. Συνήθως, η παθολογική αυτή συμπεριφορά αποτελεί για τον πάσχοντα τρόπο με τον οποίο αποβάλλει το άγχος που νιώθει κατά τη διάρκεια της μέρας.