Μαγιορκίνης για τη νόσο Χ: «Είναι σαν τον σεισμό, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αλλά θα συμβεί» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Μαγιορκίνης για τη νόσο Χ: «Είναι σαν τον σεισμό, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αλλά θα συμβεί» (vid)
Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τον συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ στα κράτη στο ενδεχόμενο εξάπλωσης νέου φονικού ιού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στον συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ στο ενδεχόμενο εξάπλωσης ενός νέου φονικού ιού.

«Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για το λόγο αυτό τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα», είπε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου, ώστε να «οχυρωθούμε» και να είμαστε έτοιμοι. «Πρόκειται για μια άσκηση επί χάρου έτσι ώστε αν έρθει η πανδημία να είμαστε έτοιμοι».

Ο καθηγητής παρομοίασε τη νόσο Χ με τους σεισμούς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα γίνει «ωστόσο τα κτίρια τα χτίζουμε με βάση αντισεισμικούς κανόνες. «Έτσι πρέπει να ετοιμάσουμε και το σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση της φονικής νόσου, ο κ. Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο ωστόσο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».