Το διαιτολόγιο της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν

Το διαιτολόγιο της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν
Τουλάχιστον 5 νεότερες επιστημονικές έρευνες και δεκάδες παλαιότερες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράλληλα μας ανεβάζουν ψηλά τη διάθεση. Μάλιστα, έχουν και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Έρευνες πολλών ετών τονίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δεν είναι μόνο καλή για την υγεία του οργανισμού, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και την ψυχική υγεία.

Μάλιστα, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε αποκλειστικά μαρούλια, μήλα και λάχανα για τη βελτίωση της διάθεσης, αλλά ακόμα και μία σαλάτα την ημέρα, έχει την ιδιότητα να μας «ανεβάζει» ψυχολογικά. Και αυτό αποδεικνύεται μέσα από 5 πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε περισσότερο χαλαροί, να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

Σε έρευνα που έκαναν ειδικοί στην Αυστραλία το 2022 με τη συμμετοχή 4.000 γυναικών, οι οποίες κατανάλωναν 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα, αντί για μία, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη για διάστημα 15 ετών, σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν μόνο μία.

 

Σε μέτα-ανάλυση 18 ερευνών, φάνηκε ότι για κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουμε, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης κατά 3%. Σε έτερη μελέτη αποδείχθηκε το όφελος στην ψυχική υγεία από τα φρούτα και τα λαχανικά, ήταν ισοδύναμο με την ευδαιμονία που προκαλεί η απόκτηση νέας εργασίας μετά από μακροχρόνια ανεργία.

Ακόμη μία μελέτη που έγινε από Πανεπιστήμιο στη Βρετανία, έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών κατά μόνο μία μερίδα την ημέρα, είναι ισοδύναμη με την αύξηση της ψυχικής ευεξίας που προκαλούν 10 λεπτά βάδισμα σε 8 ημέρες.

«Υπάρχουν σίγουρα ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων βοηθάει στην ψυχική υγεία και ιδιαίτερα στη μείωση του στρες», εξηγεί στην Washington Post, η Uma Naidoo, ιατρός, διευθύντρια Διατροφολογίας και Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Μάλιστα, η σχέση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με την ψυχική ευεξία, έχει βρεθεί σε έρευνες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες, όπως η Γκάνα, η Ινδία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα. Επιπλέον, έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι οι vegetarian και οι vegan, τείνουν να έχουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με τους παμφάγους.

Γιατί τα λαχανικά ανεβάζουν τη διάθεση

Ένας λόγος που τα λαχανικά ενισχύουν τη θετική διάθεση, λένε οι ειδικοί, είναι το «φαινόμενο της υποκατάστασης». Όταν, δηλαδή, καταναλώνουμε περισσότερες φυτικές τροφές, μένει λιγότερος χώρος άδειος στο στομάχι μας για να υποδεχθεί ανθυγιεινά τρόφιμα. Άρα τρώμε λιγότερα φαγητά με λιπαρά, αλάτι κ.λπ.

Σύμφωνα με τη δρ Naidoo, τα γλυκά, για παράδειγμα ακόμη και αν αισθανόμαστε υπέροχα την ώρα που τα τρώμε, μπορεί αργότερα να προκαλέσουν από νευρικότητα μέχρι και απελπισία.

Τα οφέλη που έχουν στην καλή διάθεση τα φυτικά τρόφιμα, ενδέχεται επίσης να οφείλονται στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, οι οποίες φροντίζουν να έχουμε ένα πιο υγιές μικροβίωμα στο έντερο. Κάτι το οποίο επίσης βοηθά στην ψυχική υγεία, αφού το γαστρεντερικό σύστημα, συνδέεται με νεύρα με τον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι τα μικρόβια του εντέρου είναι βασικοί παράγοντες πρόκλησης κατάθλιψης και στρες, αφού η ισορροπία του μικροβιώματος βοηθά στην παραγωγή σερετονίνης, δηλαδή της ορμόνης της ευτυχίας και ρυθμίζει τη φλεγμονή, η οποία επίσης διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Άλλωστε και σε έρευνα που έγινε το 2020, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν 37 πρόσφατες μελέτες, έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που έχουν τα φυτά μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παράλληλα, τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023, έδειξε ότι η κατανάλωση φυσικού χυμού πορτοκαλιού που είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή (ένας είδος πολυφαινολών), βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η δρ Naidoo συνιστά να προσέχουμε τη διατροφή μας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επικεντρωμένοι στο αίσθημα της πείνας, ώστε να το ξεχωρίζουμε από τις λιγούρες και να επιλέγουμε συνειδητά τα τρόφιμα που είναι υγιεινά για την ψυχή και το σώμα και όχι να τσιμπολογάμε.