Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Από τον κατάλογο που δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, διαπιστώνει κανείς ότι τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές για την τοποθέτηση των κρατών.

Η Ζιμπάμπουε είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την εμπόλεμη Συρία. Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες με βάση παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού.

Από τον κατάλογο που δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, διαπιστώνει κανείς ότι τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές για την τοποθέτηση των κρατών στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση. Οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από αυτή, είναι η Λετονία και η Ουγγαρία. Στην 90ή θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στη λίστα 117 και η Γερμανία στην 135η θέση.

Η εμπόλεμη Ουκρανία ήρθε στην όγδοη θέση, με τον καθηγητή Χάνκε να επικαλείται την ανεργία.

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν ακόμη ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία.

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.