Εκλογές 2023: Μεγάλη συμμετοχή από τους Έλληνες ομογενείς, γιατί δεν ψήφισαν στην Ρωσία

Εκλογές 2023: Μεγάλη συμμετοχή από τους Έλληνες ομογενείς, γιατί δεν ψήφισαν στην Ρωσία
Στη Ρωσία δεν λειτούργησε πουθενά κάποιο εκλογικό τμήμα για τις εκλογές του 2023 και δεν ψήφισε κανείς στο Βίλνιους όπου προσκλήθηκαν.

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Στοιχεία κατοίκων εξωτερικού που είχαν ψηφίσει έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Τελικά αποτελέσματα συμμετοχής κατοίκων εξωτερικού στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 (με την ενσωμάτωση ψηφοφόρων ΗΠΑ - Καναδά).

Ωστόσο, στη Ρωσία δεν λειτούργησε πουθενά κάποιο εκλογικό τμήμα και δεν ψήφισε κανείς στο Βίλνιους όπου προσκλήθηκαν. Άρα, μιλώντας με ποσοστά η συμμετοχή είναι 0% από ομογενείς στη Ρωσία που αριθμούν μερικές εκατοντάδες δεκάδες χιλιάδες.

Πολλοί παραπονιούνται ότι δεν κατάφεραν να εγγραφούν στο σύστημα ή ότι είναι αδιανόητο να προσκαλούνται να ψηφίσουν άνθρωποι σε απόσταση εκατοντάδων και χιλιάδων χιλιομέτρων.

Επιπλέον, πολλοί έχουν ενστάσεις και σε σχέση με τη νομοθεσία - ενστάσεις που συναντούμε και σε άλλες χώρες βέβαια - και ότι υπάρχουν αοριστίες.

Πάντως, ειδικά για τη Ρωσία το πρόβλημα είναι ότι από την στιγμή που έμειναν μερικές διπλωματικές αρχές ακέφαλες, όπως το Γενικό Προξενείο της Μόσχας, και δεν υπήρξε κάποια ενθάρρυνση να ψυφίσουν οι Έλληνες στη Μόσχα.

Ακόμα, δεν είναι και ξεκάθαρος ο αριθμός των εγγεγραμμένων. Άλλοι λένε ότι είναι 8 μόνο - αριθμός που φανερώνει μία αποτυχία - και άλλοι λένε 45-50 - κάτι που δηλώνει ότι υπήρξε παρανομία για το ότι δεν στήθηκε κάλπη.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις εκλογές χωρίς μεγάλο, όμως, ενδιαφέρον. Ωστόσο, μετά από καιρό υπήρξε μία φωνή ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας.