New York Times: «Η Ελλάδα λέει ότι δεν διώχνει τους μετανάστες στη θάλασσα, πιάστηκε στα πράσα»

New York Times: «Η Ελλάδα λέει ότι δεν διώχνει τους μετανάστες στη θάλασσα, πιάστηκε στα πράσα»
Οι δημοσιογράφοι των NYT αναφέρουν ότι πήραν συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο τους οποίους εντόπισαν σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια.

Ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δεν διώχνει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε στα πράσα», δημοσίευσε η New York Times παρουσιάζοντας βίντεο και μαρτυρίες μεταναστών.

Το βίντεο (δείτε εδώ) φέρεται να καταγράφηκε από ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο και βασίζεται σε μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων που φέρονται να επέβαιναν στη συγκεκριμένη λέμβο.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στους NYT, οι μετανάστες -ανάμεσά τους και παιδιά- αρχικά περισυνελέγησαν και στην συνέχεια οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα, δηλαδή έγινε επαναπροώθηση (push back), μέσα σε μια βάρκα και τελικά, εγκαταλείφθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό.

«Μετά βίας είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν νέες ζωές, όταν μασκοφόροι τους περισυνέλεξαν και τους πήραν τα υπάρχοντά τους. Στη συνέχεια στριμωγμένοι σε μία λέμβο προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο. Ενώ μια γυναίκα έσφιγγε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή λέμβο, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος. Πιστεύαμε ότι δεν θα επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», ανέφερε μια 27χρονη απο τη Σομαλία.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως έγινε έρευνα από τους NYT, ώστε να επαληθευτεί και να επιβεβαιωθεί το βίντεο.