Εργατική Πρωτομαγιά: Χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού (vid)

Εργατική Πρωτομαγιά: Χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού (vid)
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις με τα εργατικά συνδικάτα έχουν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία διαδηλώνουν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για να εκφράσουν, μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην οποία επιμένει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτό, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις με τα εργατικά συνδικάτα έχουν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις. Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα το πρωί, ακτιβιστές του Extinction Rébellion κάλυψαν με μπογιές το Ίδρυμα Louis Vuitton, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οι ακτιβιστές ζητούν δράση «κατά των πλουσίων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους για την Πρωτομαγιά. Επίσης σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από την έναρξη κι όλας της πορείας στη Λυών σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει τελειώσει. Ωστόσο, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές, ωστόσο το μεσημέρι η κατάσταση ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη. Μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.