Sara ATH: Πάνω στις υψωμένες γροθιές των γυναικών (vid)

Sara ATH: Πάνω στις υψωμένες γροθιές των γυναικών (vid)
Η ράπερ που δεν χαμηλώνει ποτέ το βλέμμα και διαλύει με τα λόγια της την πατριαρχική τοξικότητα.

Λοιπόν, ακούστε καλά: Οι γυναίκες ραπάρουν, διεκδικούν, φωνάζουν, απαιτούν, είναι μοναδικές, ευαίσθητες, δυνατές, αδύναμες, εξουσιάζουν το σώμα και τη ζωή τους και ο λόγος τους λεπίδα που κόβει και σώζει. Το ραπ είναι και γυναικεία υπόθεση με περιεχόμενο, ουσία και αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία. Η Sara ATH, μέσα από το έργο της, ενσαρκώνει το πάθος, την ορμή, την οργή, τη δύναμη και την ομορφιά που σε ρίμες ηλεκτρισμένες και flow αμείλικτα χάνονται και αναβαπτίζονται. Δεν μπορείς να προσπεράσεις αυτήν την καλλιτέχνιδα. Δεν γίνεται. Ατρόμητη, ανυποχώρητη, ξεκάθαρη και με θάρρος που ξεχειλίζει. Ξέρετε, όταν κάποιος απαιτεί με τον τρόπο του να τον προσέξεις, συνήθως σε αναγκάζει να φύγεις. Εδώ, όμως, τα «χτυπήματα» δεν τα αγνοείς. Ο ζόφος και η επιβεβλημένη απειλή συναντούν το σθένος, αυτήν που αντιτάσσει την ελευθερία της ομορφιάς και διαλύει τους μικροπρεπείς, τους δήθεν, τους τιποτένιους. Από τον πρώτο στίχο, από το πρώτο μπιτ, ξέρεις ότι θα ταξιδέψεις στον κόσμο της αναγκαίας «αντι-βίας». Η Sara ATH δεν χαμηλώνει ποτέ το βλέμμα, ποτέ! Η φωνή της γίνεται η φωνή πολλών γυναικών και οι γλώσσες μπερδεύονται, ενώνονται και τα ανόμοια γίνονται όμοια, μεγαλώνουν, μεγεθύνονται και σαν δεύτερος ήλιος καίνε τα μαύρα και τα κομπλεξικά. Η Sara ATH είναι λόγος απειλή για τους βλάκες εξουσιαστές. [η φωτογραφία από τη σελίδα της στο facebook]

Το ραπ της σαρώνει


Ο λόγος της Sara ATH θα μπορούσε να είναι το ηχητικό θέμα του «Μίσους», του Ματιέ Κασοβίτς! Θα μπορούσε να «ντύνει» τις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι και να ακουμπά τους στίχους της Γώγου! Θα μπορούσε να «κλέβει» λίγες από τις Ώρες της Βιρτζίνια Γουλφ. Σίγουρα θα αποτύπωνε ανεξίτηλα το Fem Power σε κάθε τοίχο της παγκόσμιας κοινωνίας. Η Sara ATH γράφει και ραπάρει πάνω στις υψωμένες γροθιές των γυναικών που δεν αντέχουν άλλο, πετάει σπίρτο και βενζίνη στο μαχητικό πνεύμα της άλλης που θέλει να κάψει κάθε πατριαρχική απειλή. Και ξέρετε κάτι; Καλά κάνει! Η εν λόγω καλλιτέχνιδα εστιάζει σε αυτό που βίωσαν και βιώνουν οι γυναίκες και εκφράζει το «ως εδώ!» των θυμάτων. Το ραπ της είναι επιθετικό, είναι ανυποχώρητο, είναι όπως πρέπει. Γιατί αυτό το είδος, τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν από τους «ισχυρούς» υπερασπίζεται. Αυτοί που θέλουν να έχουν δημόσιους εχθρούς, αυτοί που προτάσσουν τις μηχανές απέναντι στα σώματα, αυτοί θα λάβουν αυτό που τους αξίζει. Η Sara ATH ό,τι καταπιέζεται το αγκαλιάζει και του δίνει δύναμη με τον τρόπο της. Και αυτός είναι το ραπ της που σαρώνει! Τίποτα δεν τη φοβίζει, τίποτα δεν την κάνει να οπισθοχωρεί, τίποτα δεν την κρατά υποταγμένη.

Οι γλώσσες του κόσμου


Το έργο της Sara ATH δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Όταν έρθεις σε επαφή με τον ραπ κόσμο της θα πας μέχρι τέλους. Στο ενεργητικό της καταγράφει δύο άλμπουμ «Amazons of the Concrete», «Αντισύλληψη» και ένα σινγκλ-δυναμίτη, το «Αμαζόνες του μπετόν». Τα στοιχεία που κάνουν τη δουλειά της ελκυστική είναι: το επιθετικό, αληθινό, ύφος, η καθαρή φωνή που ενισχύει τον κοινωνικό στίχο, ο έλεγχος στο flow που βοηθά στην επικοινωνία του μηνύματός της, η διακριτική μελωδικότητα, το στιβαρό μπιτ και η πολυγλωσσία. Ας σταθούμε λίγο στο τελευταίο. Το να ακούς ραπ σε διάφορες γλώσσες είναι όμορφο και ιδιαίτερο. Η Sara ATH εκφράζει και με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες και τα πιστεύω της. Αν ακούσετε τα κομμάτια «Στέκω γυναίκα», «Yallah», «Wo Kommst Du Her», «Cicatrices», θα καταλάβετε, θα αισθανθείτε και θα δεχτείτε αυτό το πολυεθνικό ραπ. Και κάπως έτσι να ζωγραφίσετε τα λόγια και τη μουσική της Sara ATH, με πολλά χρώματα και με έναν ήλιο που επιμένει. Αυτό κάνει και η ίδια, επιμένει, μένει, αντέχει, χτυπά πίσω και προχωρά μόνο μπροστά. Και αυτή η συμπεριφορά είναι ραπ, κομμάτι της αυθεντικότητας του δρόμου και του ανυποχώρητου πνεύματος του ανθρώπου. Η Sara ATH αποδεικνύει ότι το ραπ θα είναι και γυναικεία υπόθεση, για πάντα.

@Photo credits: facebook