Στα διεθνή δικαστήρια για την προστασία της φέτας

Επιμέλεια: Newsroom
Στα διεθνή δικαστήρια για την προστασία της φέτας
Αποφασισμένοι για σκληρή μάχη οι Έλληνες παραγωγοί. Φαινόμενα παραποίησης εντοπίστηκαν στη Χιλή και στην Αυστραλία.

Ακόμη μια μάχη, τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα ετοιμάζονται να δώσουν οι Έλληνες παραγωγοί για την κατοχύρωση των συμφερόντων της φέτας στο εξωτερικό. Τα μέτωπα αυτή την φορά εντοπίζονται στην Χιλή και στην Αυστραλία, όπου ξένοι ανταγωνιστές επιχειρούν να καπηλευτούν την εμπορική ονομασία του διάσημου ελληνικού τυριού εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη του καθεστώτος προστασίας ΠΟΠ.

Η «αντεπίθεση» αναμένεται να ξεκινήσει από την Χιλή, όπου πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα φαινόμενα παραποίησης. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και πάλι οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιχειρούν να πετύχουν την ελεύθερη χρήση της εμπορικής ονομασίας φέτας ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής του τυριού. Και αυτό παρά την ήττα που υπέστησαν πριν από περίπου δυο χρόνια στη Σιγκαπούρη, που αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν. Στο «παιχνίδι» όπως λένε άνθρωποι του χώρου έχει μπει και ο γαλλικός κολοσσός της Lactalis, ο οποίος προωθεί λευκό τυρί (από αγελαδινό γάλα) υπό το brand «Athenos».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒΓΑΠ μαζί με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ετοιμάζονται να αναλάβουν νομικές πρωτοβουλίες για να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, σκοπεύουν να κάνουν ένσταση και να μπλοκάρουν τα σχέδια των ανταγωνιστών τους, έχοντας στη φαρέτρα τους και το γεγονός πως η ονομασία φέτα είναι ήδη κατοχυρωμένη από την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Η φέτα προκαλεί τα πάθη

Οι προσπάθειες των ξένων εταιρειών να αντιγράψουν την εμπορική ονομασία «φέτα» στις διεθνείς αγορές δεν είναι καινούριο. Ειδικά στις χώρες εκτός της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ το φαινόμενο είναι σύνηθες. Το γκελ που κάνει το διάσημο ελληνικό τυρί στους καταναλωτές ανά τον κόσμο είναι αρκετά μεγάλο και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Πρόκειται για μια αγορά που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μυούνται στη γευστική και διατροφική ανωτερότητα της φέτας. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πέρυσι οι εξαγωγές φέτας σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας στα 605 εκατ. ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019.

Ο εχθρός εντός των πυλών

Την ίδια στιγμή πάντως έξαρση φαίνεται να παρουσιάζουν τα φαινόμενα νοθείας εντός των πυλών. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κατήγγειλε κρούσμα «νοθείας» με εμπλεκόμενο για ακόμη μία φορά γνωστή εταιρεία.

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν ότι η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. «Δεν υπάρχει ούτε «τύπου φέτας», ούτε «στυλ φέτας», ούτε τίποτα άλλο παρεμφερή. Η φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης, οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα και αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή και στην αισχροκέρδεια, ενώ αποτελεί και αθέμιτο ανταγωνισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.