Ο Μπλίνκεν ζητά από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Μπλίνκεν ζητά από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη Ρωσία μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου
Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Αμερικανού δημοσιογράφου σε ρωσικό έδαφος για κατασκοπεία έπειτα από δεκαετίες.

Ο Ίβαν Γκερσκόβιτς, δημοσιογράφος της Wall Street Journal προφυλακίστηκε σε ρωσικό έδαφος κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τη σύσταση προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε όσους ζουν ή εργάζονται εκεί αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι συνέλαβε έναν Αμερικανό πολίτη δημοσιογράφο. Η υψηλότερη προτεραιότητα του @StateDept είναι η ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Εάν είστε πολίτης των ΗΠΑ που ζείτε ή ταξιδεύετε στη Ρωσία - παρακαλούμε φύγετε αμέσως», αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Για την Ρωσία, ο 31χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη με ενοχοποιητικά στοιχεία στα χέρια του, κάτι που αρνείται η εφημερίδα του, η Wall Street Journal. Πληροφορίες τον θέλουν να ερευνά τις δραστηριότητες της Wagner, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που εμπλέκεται και στον πόλεμο στη Ρωσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Wall Street Journal που συνελήφθη στη Ρωσία, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης σε επαφή με την οικογένεια του Ιβάν Γκερσκόβιτς και με τον εργοδότη του.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία.

«Κατανοούμε ότι κάνετε όλοι σας μια σημαντική δουλειά και, για να την κάνετε, θέλετε και πρέπει να πάρετε το ρίσκο. Το σεβόμαστε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ανησυχία μας», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, διευκρίνισε ο Κίρμπι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση στοχοθετεί Αμερικανούς πολίτες, καταδικάζοντας τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε να παρασχεθεί προξενική προστασία στον δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη στο Γεκατερίνμπουργκ και κατηγορείται για κατασκοπεία, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα του χορηγηθεί προξενική προστασία εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.