Επιστήμονες εξηγούν τα τέσσερα πράγματα που συμβαίνουν όταν πεθαίνεις

Newsroom
Επιστήμονες εξηγούν τα τέσσερα πράγματα που συμβαίνουν όταν πεθαίνεις
Οι ειδικοί εξήγησαν τέσσερα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν η ζωή φτάσει στο τέλος της.

Αν και ο θάνατος είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να σκέφτονται, αναπόφευκτα περνάει από το μυαλό μας από καιρό σε καιρό. Τώρα, ειδικοί ιατροί εξήγησαν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά πράγματα που συμβαίνουν όταν η ζωή μας φτάνει στο τέλος της.

Η αρτηριακή σας πίεση πέφτει

Το πρώτο σημάδι ότι ένα άτομο πεθαίνει, το οποίο μπορεί κάλλιστα να παρατηρήσει ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση, είναι ότι το σώμα του θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να «κλείνει». Αυτό σηματοδοτείται από την πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία, όπως δήλωσε ο Zachary Palace, ιατρικός διευθυντής, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται χλωμοί. «Τα δάχτυλα μπορεί να κρυώσουν ή να γίνουν μπλε», πρόσθεσε. «Αν αισθανθείτε τον σφυγμό, θα νιώσετε ότι είναι αδύναμος». Ένας χρήστης του Reddit περιέγραψε την εμπειρία του κοντά στο θάνατο ως κάτι σαν «καθαρό, τέλειο, αδιάκοπο ύπνο, χωρίς όνειρα».

Η αναπνοή σας επιβραδύνεται

Το δεύτερο στάδιο του θανάτου περιλαμβάνει την αναπνοή του ατόμου, η οποία θα αρχίσει να επιβραδύνεται. Όπως σημειώνει ο Dr Palace, ένα άτομο που πεθαίνει «θα αναπτύξει έναν ακανόνιστο τύπο αναπνοής, και αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα είναι αρκετά δυσοίωνα». Αυτή η στέρηση του οξυγόνου από το σώμα είναι αυτό που τελικά προκαλεί τη διακοπή της καρδιάς ενός ατόμου.

Χάνετε τις αισθήσεις σας

Σε αυτό το σημείο ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να χάνει τις αισθήσεις του καθώς εισέρχεται στο τρίτο στάδιο του θανάτου, που είναι ο ύπνος. Η Δρ Kathryn Mannix έγραψε στο Science Focus: «Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι ανησυχίας ή στιγμές σύγχυσης, ή απλώς σταδιακά βαθύτερη απώλεια συνείδησης. Η αναπνοή των ασυνείδητων ανθρώπων ακολουθεί αυτόματα μοτίβα που δημιουργούνται από το αναπνευστικό κέντρο στο στέλεχος του εγκεφάλου. Επειδή δεν έχουν επίγνωση του στόματος και του λαιμού τους, οι ετοιμοθάνατοι άνθρωποι μπορεί να αναπνέουν βαριά, θορυβωδώς ή μέσω του σάλιου στο πίσω μέρος του λαιμού τους, χωρίς όμως εμφανή αγωνία».

Ο εγκέφαλός σας «απενεργοποιείται»

Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο που μπορείτε να περιμένετε να συμβεί όταν πρόκειται να πεθάνετε αφορά την εγκεφαλική σας δραστηριότητα, η οποία δεν απενεργοποιείται απαραίτητα μέχρι να πεθάνετε.

Ενώ ένα άτομο μπορεί σωματικά να μην ανταποκρίνεται σε αυτό το στάδιο, ο εγκέφαλός του μπορεί να εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στον ήχο.

Η Elizabeth Blundon, η οποία μελέτησε την ηλεκτρική δραστηριότητα στους εγκεφάλους των ετοιμοθάνατων, δήλωσε: "Τις τελευταίες ώρες πριν από έναν αναμενόμενο φυσικό θάνατο, πολλοί άνθρωποι εισέρχονται σε μια περίοδο μη ανταπόκρισης.