Συγκλονίζει ο πολίστας και γιατρός Αλ. Κουλουκτσής: «Τα ασθενοφόρα έφταναν βουβά με τους νεκρούς από τα Τέμπη»

Newsroom
Συγκλονίζει ο πολίστας και γιατρός Αλ. Κουλουκτσής: «Τα ασθενοφόρα έφταναν βουβά με τους νεκρούς από τα Τέμπη»
Ο Αλέξανδρος Κουλουκτσής, πολίστας στο ΝΟ Λάρισας και γιατρός στο ΓΝ Λάρισας, περιέγραψε τις δραματικές σκηνές στο νοσοκομείο από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Την κατάσταση που επικρατούσε στο ΓΝ Λάρισας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, περιέγραψε ο Αλέξανδρος Κουλουτσκής.

Ο πολίστας του ΝΟ Λάρισας και γιατρός στο νοσοκομείο, μίλησε στο aquafeed24.com για την κατασταση με τους τραυματίες και νεκρούς, αλλά και το πως βίωσε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση.

«Ήταν δώδεκα παρά τέταρτο εκείνο το βράδυ, εγώ ετοιμαζόμουν για τις τελευταίες μικροδουλειές της κλινικής (Ορθοπαιδική), όταν λίγο πριν ξαπλώσω με παίρνει τηλέφωνο ο διευθυντής της παθολογικής λέγοντας μου να ενημερώσω τον διευθυντή μου για ένα δυστύχημα και να είμαστε σε επιφυλακή για ό,τι προκύψει. Το Νοσοκομείο μας, δεν εφημέρευε εκείνη τη μέρα. Ενημέρωσα τον διευθυντή και μου λέει ανοίγει η εφημερία, φέρε μέσα όποιον μπορείς από τους υπόλοιπους ειδικευόμενους. Τα παιδιά ήρθαν όλα, όπως ήρθαν και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα σπίτια τους, το ίδιο οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς» είπε για τις πρώτες στιγμές, πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτοι τραυματίες.

«Τα πρώτα ασθενοφόρα φάνηκαν μίση ώρα αργότερα, περίπου στις 00:30. Ερχόταν το ένα πίσω από το άλλο. Κατά κύριο λόγο νέοι από 20 έως 30 ετών. Επειδή δεν ξέραμε τι μπορεί να έχουν, τους κόβαμε τα ρούχα. Για να αποκαλυφθούν τυχόν κατάγματα, κακώσεις ή εγκαύματα και γενικά προσπαθούσαμε να κάνουμε όσο καλύτερο damage control γινόταν. Μπήκαν σχεδόν όλοι εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Άλλοι για δύσπνοια, άλλοι γιατί έπρεπε να χειρουργηθούν για τα κατάγματά τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένας έχασε την όραση του, ενώ άλλοι μπήκαν για παρακολούθηση. Δύο νέοι άνθρωποι ήταν πιο άτυχοι, τους έφεραν βαριά τραυματισμένους και χειρουργήθηκαν μετά από λίγη ώρα από νευροχειρουργούς».

«Τα ασθενοφόρα έρχονταν βουβά με τους νεκρούς»

Ο Κουλουκτσής ανέφερε πως μετά τις 02:00 τα ασθενοφόρα άρχισαν να καταφθάνουν «βουβά».

«Αφού μπήκε μια σειρά χάρη στην πρωτοφανή κινητοποίηση των συναδέλφων, από τις 02:00 έως τις 03:00 και μετά συνέχιζαν να έρχονται ασθενοφόρα, αλλά βουβά, με σειρήνες σβηστές… Είχαν στοιβαγμένους τους νεκρούς, δύο δύο, σε κάθε ασθενοφόρο, σε νεκροσακούλες. Βοήθησαν με τους συναδέλφους να ξεφορτώσουμε γρήγορα τα πρώτα ασθενοφόρα, διότι έρχονταν κι άλλα συνεχώς και έκλεινε ο δρόμος μπροστά από το Νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά.

«Μάλιστα, σε ένα από αυτά μια σακούλα ήταν μισάνοιχτη, δεν έκλεινε ήταν γεμάτη ανθρώπινα μέλη, δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις αν υπάρχει ολόκληρος άνθρωπος μέσα» πρόσθεσε.
«Αφού τελειώσαμε με αυτό, προετοιμάσαμε τους ασθενείς που είχαμε για χειρουργείο.. ήταν ήδη 5 το πρωί. Αρχίσαμε να χειρουργούμε άμεσα, πρωί πρωί, τους ανθρώπους μέχρι το επόμενο απόγευμα. Φεύγοντας από το νοσοκομείο παρατήρησα πως ήδη είχαν μαζέψει στο αμφιθέατρο τους συγγενείς κι άρχισαν να τους ανακοινώνουν ονόματα. Αυτό ήταν το δραματικότερο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σήμερα εφόσον βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ DNA. Τις σορούς τις έχουν σε δυο φορτηγά ψυγεία μέσα στο νοσοκομείο μιας και δεν χωρούσαν στο νεκροτομείο. Μίλησα με τον Γιάννη Παπαγιαννάκη που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο κι απεγκλώβιζε για το αν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι άλλο, μου απάντησε μόνο αποκαΐδια και ίσως κάποιοι δεν βρεθούν ποτέ» συνέχισε ο πολίστας του ΝΟ Λάρισας, καταλήγοντας:

«Δουλειά δίκη μου και των λοιπών συναδέλφων ήταν να περιθάλψουμε όσο πιο γρήγορα και καλύτερα γίνεται τους πάντες και να διαχειριστούμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, πιστέψτε με ο,τι ήταν να γίνει από εμάς έγινε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των αδικοχαμένων. Εύχομαι αντοχή και κουράγιο σε αυτούς που μένουν πίσω να τους θυμούνται. Γιατί όπως αναφέρει κι ένας στίχος ενός ποιήματος του Τ.Σ Ελλιοτ, ”αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος, όχι με έναν πάταγο, αλλά με έναν λυγμό’’.»