Ο ξυλοδαρμός του Ρόντνεϊ Κινγκ έμελλε να μείνει στην ιστορία (vid)

Newsroom
 Ο ξυλοδαρμός του Ρόντνεϊ Κινγκ έμελλε να μείνει στην ιστορία (vid)
Όποιος του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει. Η παροιμία αυτή επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο. Το 1991 ο Ρόντνεϊ Κινγκ κόντεψε να πεθάνει στα χέρια τεσσάρων λευκών αστυνομικών.

Νεκρός βρέθηκε ο Ρόντνεϊ Κινγκ, ο Αφροαμερικανός που έγινε σύμβολο της αστυνομικής βίας εις βάρος μειονοτήτων στις ΗΠΑ. Είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας το 1991, όταν είχε δημοσιοποιηθεί ένα βίντεο που έδειχνε τέσσερις αστυνομικούς να τον χτυπάνε αδυσώπητα στο Λος Αντζελες. Το βίντεο και η αθώωση των κατηγορούμενων αστυνομικών ήταν η κύρια αφορμή για πολυήμερες βίαιες ταραχές στο Λος Αντζελες.

Η αστυνομία έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής στο σπίτι του Κινγκ, στο Ριάλτο της Καλιφόρνιας, για να βρει το πτώμα του άτυχου 47χρονου στην πισίνα του σπιτιού του. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο Κινγκ πνίγηκε στην πισίνα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Στις 3 Μαρτίου 1991, τέσσερις αστυνόμοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του Ρόντνεϊ Κινγκ, ο οποίος ήταν υπό την επήρεια του αλκοόλ. Οι τέσσερις αστυνομικοί χτύπησαν τον Κινγκ με τα κλομπ τους πάνω από πενήντα φορές, τον κλώτσησαν δεκάδες φορές και του επιτέθηκαν με ηλεκτρικό πιστόλι τέιζερ. Ο Κινγκ διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα και χρειάστηκε πολύωρο χειρουργείο. Από τον ξυλοδαρμό αυτό, ο Κινγκ έμεινε με μόνιμα εγκεφαλικά τραύματα. Ενας κάτοικος της περιοχής, όμως, απαθανάτισε όλο το γεγονός στη βιντεοκάμερά του.

Το άγριο αυτό περιστατικό, δεν θα είχε γίνει γνωστό, αν ένας κάτοικος δεν κατέγραφε με την κάμερα του τον ξυλοδαρμό. Βγήκε στη δημοσιότητα, η γενική κατακραυγή ενεργοποίησε τις αρχές και οι τέσσερις αστυνομικοί συνελήφθησαν για χρήση υπερβολικής βίας.

Στη δίκη που ξεκίνησε έναν χρόνο μετά, υποστήριξαν πως ο Κινγκ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και αρχικά τους επιτέθηκε εκείνος, ενώ το θύμα είπε, πως δεν σταμάτησε στο σήμα τους για φοβόταν μην συλληφθεί, καθώς ήταν έξω με αναστολή. Είχε καταδικαστεί για ληστεία και επίθεση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν απεδείχθη πως ο Κινγκ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ούτε αυτός επιτέθηκε αρχικά. Συν τοις άλλοις, η δίκη έγινε σε αμιγώς λευκή πόλη και οι ένορκοι είχαν συγγένεια με αστυνομικά όργανα.

Αθώοι

Αυτή ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου, η οποία έγινε αποδεκτή με οργή. Χιλιάδες κόσμου αντέδρασε, κυρίως του μαύρου πληθυσμού που ένιωθε την αδικία στο πετσί του. Κατέβηκαν στους δρόμους, έσπασαν, έκαψαν, λεηλάτησαν. Το Λος Άντζελες παραδόθηκε στις φλόγες, παντού ακουγόταν το σύνθημα «LA, LA, F**k the USA» με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

2

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αμερικής και η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μπους να στείλει την Εθνική φρουρά και να έχει σε ετοιμότητα τον στρατό.

Οι συμπλοκές στους δρόμους ήταν άγριες και υπήρξαν 53 νεκροί και σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, δέκα διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από ένστολους αξιωματικούς.

Ένα χρόνο αργότερα ο Ρόντνεϊ Κινγκ έλαβε αποζημίωση 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο από τους αστυνομικούς που τον χτύπησαν καταδικάστηκαν, από το ανώτατο δικαστήριο, σε 30 μήνες φυλακή για τον ξυλοδαρμό, ενώ οι άλλοι δυο αθωώθηκαν ξανά.

2

Τον Ιούνιο του 2012, ο Κινγκ βρέθηκε νεκρός από τη γυναίκα στην πισίνα και ο ιατροδικαστής είπε πως ο θάνατός του οφειλόταν σε πνιγμό.