To «δαχτυλίδι της φωτιάς»: H περιοχή με τους περισσότερους και ισχυρότερους σεισμούς του πλανήτη

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
To «δαχτυλίδι της φωτιάς»: H περιοχή με τους περισσότερους και ισχυρότερους σεισμούς του πλανήτη
Το 90% των σεισμών του πλανήτη «χτυπά» στο συγκεκριμένο σημείο.

Η τραγική είδηση των ισχυρών σεισμικών δονήσεων στην Τουρκία έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με τις εικόνες να προκαλούν θλίψη, αλλά και ανησυχία. Τόσο η γειτονική χώρα, όσο και η Ελλάδα, βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή ζώνη, όμως υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη, όπου οι σεισμοί είναι αρκετά συχνοί και μεγάλοι. Ένα μέρος όπου βρίσκουμε και τουλάχιστον 452 ηφαίστεια.

Μιλάμε για το «δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού», μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Περιβάλλεται από την Αργεντινή, τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Επιπλέον, η ακτογραμμή που περιορίζει αυτήν την περιοχή αποτελεί μέρος των ακτών και των νησιών της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Σιγκαπούρης, της Παπούα Νέας Γουινέας, των Νήσων Σολομώντα, της Σαμόα και της Νέας Ζηλανδίας. Το «δαχτυλίδι της φωτιάς» έχει σχήμα ενός πετάλου, ενώ η συνολική έκταση του είναι περίπου 40.000 χιλιόμετρα.

Μιλώντας για αριθμούς σε αυτή την περιοχή γίνονται το 90% των σεισμών του πλανήτη, ενώ εκεί βρίσκουμε και το 80% των πιο επικίνδυνων σεισμικών δονήσεων. Ένα παράδειγμα τέτοιων δονήσεων ήταν αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία το 2011, όπου πέθαναν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι. Σαν να μην έφτανε αυτό, εκεί βρίσκονται και τρία στα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη.

Η εξήγηση των σεισμικών κινήσεων αυτού του τμήματος του πλανήτη έγκειται στην κίνηση των τεκτονικών πλακών και στη γεωλογική δραστηριότητα που δημιουργούν.