Αδιανόητες εικόνες στη Ρωσία με 2.500 χιλιάδες νεκρές φώκιες που ξεβράστηκαν στις ακτές της Κασπίας

Newsroom
Αδιανόητες εικόνες στη Ρωσία με 2.500 χιλιάδες νεκρές φώκιες που ξεβράστηκαν στις ακτές της Κασπίας
Μυστήριο αποτελεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των νεκρών θηλαστικών αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Περίπου 2.500 νεκρές φώκιες έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Κασπίας. Ένα απειλούμενο είδος που κατοικεί αποκλειστικά στη θάλασσα από την οποία πήρε το όνομά του, βρέθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας. Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν (περιοχή στη νοτιοδυτική Ρωσία) προέβει σε ανακοίνωση για το περιστατικό στη Telegram τη Κυριακή (4/12).

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε αρχικά το Σάββατο ότι περίπου 700 νεκρές φώκιες βρέθηκαν στην ακτή. Μέχρι την Κυριακή, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 2.500 από τα θηλαστικά έχουν βρεθεί νεκρά.

Ένας μεγάλος αριθμός από τις φώκιες βρέθηκε στην περιοχή Yuzbash, ανέφερε το υπουργείο, καθώς και μεταξύ των εκβολών των ποταμών Sulak και Shurinka.

Ο Zaur Gapizov, επικεφαλής του Κέντρου Προστασίας Περιβάλλοντος της Κασπίας, δήλωσε στο Associated Press ότι οι φώκιες είναι πιθανότατα νεκρές εδώ και μερικές εβδομάδες και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σκοτώθηκαν ή πέθαναν σε αλιευτικά δίχτυα. Το υπουργείο ανέφερε στο Telegram ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ερευνούν τα αίτια θανάτου των θηλαστικών.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Φώκιας της Κασπίας του Καζακστάν (CSRRC), οι φώκιες της Κασπίας, το μικρότερο είδος φώκιας χωρίς αυτιά, περνούν τον χειμώνα στα βόρεια τμήματα της θάλασσας. Το θηλαστικό θεωρείται απειλούμενο και βρίσκεται στον κόκκινο κατάλογο της IUCN από το 2008, με μόλις 68.000 ώριμες φώκιες στη φύση, σύμφωνα με την ομάδα.

Σύμφωνα με την CSRRC, το είδος έχει σημειώσει μείωση του πληθυσμού του κατά περισσότερο από 90% από τις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζει να μειώνεται κατά 3 έως 4% κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της ρύπανσης, των ασθενειών, του κυνηγιού και της εμπλοκής σε αλιευτικά δίχτυα.

Αυτός δεν είναι ο πρώτος μαζικός θάνατος φώκιας της Κασπίας που παρατηρείται στη Ρωσία. Στα μηνύματά του στη Telegram, το υπουργείο ανέφερε ότι ένα άλλο περιστατικό μαζικού θανάτου συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021. Οι εν λόγω φώκιες διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από φυσικούς παράγοντες, χωρίς να βρεθούν βαρέα μέταλλα ή φυτοφάρμακα στα όργανα των ζώων. Αυτού του είδους οι καταστάσεις συμβαίνουν κάθε λίγα χρόνια στην περιοχή, ανέφερε το υπουργείο, ενώ συνέβησαν και το 2012 και το 2016.