14 χρόνια μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου κανένας από τους δύο αστυνομικούς δεν είναι στην φυλακή (vid)

Newsroom
14 χρόνια μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου κανένας από τους δύο αστυνομικούς δεν είναι στην φυλακή (vid)
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 έμελλε να επιβεβαιώσει τις «προφητείες» εκείνων των ημερών, ειδικά σε σχέση με τις κοινωνικές συνθήκες, με το θεσμό της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης.

Το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου (6/12/2008) ο χρόνος σταμάτησε τη στιγμή που ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Δημήτρη Κορκονέα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα στη χώρα ξέσπασε ένα κύμα εξέγερσης από αγανακτισμένους νέους που οδήγησε σε πρωτοφανές ταραχές που για πολλούς θεωρήθηκαν χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Το περιστατικό πήρε διεθνείς διαστάσεις με μέσα ενημέρωσης από όλο το κόσμο να σχολιάζουν το γεγονός για εβδομάδες.

Το μοιραίο βράδυ

Είναι λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Όλα ξεκίνησαν όταν σημειώθηκε ένα φραστικός διαπληκτισμός μεταξύ μια ομάδα νεαρών και τους αστυνομικούς Δημήτρη Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Αρχικά, οι δύο άνδρες έλαβαν εντολή από τους προϊσταμένους τους να αποχωρήσουν από το σημείο και να επανέλθουν στη βάση τους.

Οι άνδρες για μια στιγμή άκουσαν την εντολή και αποχώρησαν από το σημείο. Μερικά λεπτά αργότερα όμως οι αστυνομικοί επέστρεψαν στην οδό Τζαβέλλα, όπου βρίσκονταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσα στη παρέα του Γρηγορόπουλου βρίσκονταν και ο Νίκος Ρωμανός που μέχρι και σήμερα απασχολεί τις αρχές για την αντιεξουσιαστική του δράση. Η φραστική διαμάχη των νεαρών με τους αστυνομικούς συνέχισε. Τότε ο Κορκονέας βγάζει από τη τσέπη του το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί τρεις φορές. Η μια από αυτές βρίσκει στόχο το νεαρό Γρηγορόπουλο. Η παρέα του τρέχει έντρομη, καθώς δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση από τον αστυνομικό. Λίγες ώρες αργότερα και αφού ο νεαρός έχει δοκιμαστεί εγκαίρως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διαγνώστηκε ο θάνατος του.

Αμέσως οι ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, σύμφωνα με το κανονισμό, τους ανωτέρους τους για το συμβάν. Οι δύο άνδρες αρχικά αναφέρουν πως δέχτηκαν επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και μπουκάλια. Στις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από την αστυνομία κάνουν λόγο για εξοστρακισμό της σφαίρας. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στην πρώτη κατάθεση, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μια στο έδαφος. Κατάθεση η οποία διαψεύστηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες. Οι νεαροί δηλώνουν πως ο Κορκονέας στόχευε προς τη μεριά τους και δεν προκάλεσαν τους αστυνομικούς.

Η εξέγερση

Σύμφωνα με την ατζέντα η εξέγερση μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό πρόσημο. Η λέξη εξέγερση φέρει ένα μεγάλο κοινωνικό και ιστορικό βάρος που οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε με σύνεση. Το τριήμερο 7 με 10 Δεκεμβρίου έχει μείνει στην ιστορία του έθνους. Το συγκεκριμένο διάστημα διαδραματίστηκαν πορείες σε όλη τη χώρα. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων της χώρας προχώρησαν σε καταλήψεις και συνεχείς εξεγέρσεις. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκαν καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονταν στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

εξέγερση

Το ιστορικό της δίκης

Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέδωσαν στον ανακριτή δια του συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια απολογητικά υπομνήματα. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, αυτός και ο συνάδελφός του, σε καθεστώς φόβου, καθώς είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια.

Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών των Αθηνών επικύρωσε το πρωτοβάθμιο βούλευμα και διέταξε την παραπομπή των δύο αστυνομικών στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έτσι ώστε να δικαστούν για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνεργασία σε δολοφονία με δόλο ο Σαραλιώτης. Η δίκη διήρκησε σχεδόν 10 μήνες και 84 συνεδριάσεις προκειμένου να ληφθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε τους δυο ειδικούς φρουρούς ένοχους. Τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον Σαραλιώτη για συνεργασία. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών.

Που βρίσκονται σήμερα οι ηθικοί αυτουργοί;

Τον Ιούλιο του 2019, ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος από το Εφετείο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντας του όμως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Με αυτή την απόφαση η καταδίκη του Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη σταμάτησε να ισχύει και η ποινή είχε μετατραπεί σε 13 χρόνια κάθειρξη. Από εκείνη τη μέρα και έπειτα η δίκη επαναλήφθηκε δυο φορές και διεκόπη εξίσου δύο φορές εξαιτίας της μη κλήτευσης του αδικοχαμένου Γρηγορόπουλου. Τελικά στις 28 Ιουνίου 2022 επικυρώθηκε η αρχική απόφαση του Εφετείου με αποτέλεσμα ο Κορκονέας να αποφυλακιστεί.

Από την άλλη ο Σαρλιώτης το 2011 έκανε αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος την επιβαρυμένη υγεία του πατέρα του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικογένεια του. Τελικά το αίτημα της αποφυλάκισης έγινε δεκτό με βασικό όρο την μόνιμη παραμονή του Σαραλιώτη να παραμείνει στη Δράμα, που ήταν και ο τόπος καταγωγής του. Λίγους μήνες αργότερα ο Σαραλιώτης κρίθηκε αθώος, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη πως «υπήρχαν αμφιβολίες» για το αν είχε άμεση σχέση με τη δολοφονία.

​​​​