Σοκαριστικό βίντεο από το Ισραήλ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει Παλαιστίνιο, προσοχή σκληρές εικόνες (vid)

Newsroom
Σοκαριστικό βίντεο από το Ισραήλ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει Παλαιστίνιο, προσοχή σκληρές εικόνες (vid)
Πρόκειται για τον ένατο Παλαιστίνιο που έχασε τη ζωή του από την Τρίτη στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή αστυνομία σκότωσε Παλαιστίνιο χθες Παρασκευή (2/12) στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια επεισοδίου που η ίδια χαρακτήρισε επίθεση με μαχαίρι, εκδοχή που αμφισβήτησαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Παλαιστίνιος προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα αυτοκινήτου και να επιτεθεί σε ζευγάρι ισραηλινών πολιτών στην περιοχή Χαουάρα, στην είσοδο της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Τραυματίστηκε από τις σφαίρες του οδηγού του οχήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αστυνομίας.

Κατόπιν, όταν «ο τρομοκράτης εντοπίστηκε από ομάδα συνοριοφρουρών που περιπολούσε κοντά στο σημείο, κατευθύνθηκε προς αυτούς και μπόρεσε να μαχαιρώσει τον έναν», συνεχίζει το κείμενο.

Πάντα κατά την ισραηλινή αστυνομία, ο επικεφαλής της περιπόλου επενέβη για να σταματήσει τον Παλαιστίνιο, που «πρόβαλε αντίσταση και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο του». Ο αξιωματικός τότε πυροβόλησε επανειλημμένα και σκότωσε τον Παλαιστίνιο λόγω «της ανησυχίας για τη ζωή του και αυτή των ανθρώπων γύρω του».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συνοριοφρουρός που υπέστη επίθεση και ο επικεφαλής της περιπόλου τραυματίστηκαν ελαφρά.

Όμως η εκδοχή αυτή των γεγονότων αμφισβητήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου στη Χαουάρα, τον Ουάτζα Όντεχ, ο οποίος είπε πως οι ισραηλινοί άνοιξαν πυρ έπειτα από «καυγά» ανάμεσα στον θύμα και ισραηλινό συνοριοφρουρό.

«Ισραηλινός στρατιώτης έσπρωξε Παλαιστίνιο, τον έριξε κάτω και τον πυροβόλησε εξ επαφής», είπε ο κ. Όντεχ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν «σε πολίτες και ασθενοφόρα να προσεγγίσουν για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθεια».

Πρόκειται για τον ένατο Παλαιστίνιο που έχασε τη ζωή του από την Τρίτη στη Δυτική Όχθη. Στην πλειονότητά τους, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εφόδους αυτών των τελευταίων.

Χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επανέλαβε ότι ότι οι ΗΠΑ είναι «ανήσυχες» για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη.

«Επιμένουμε εκ νέου στην ανάγκη όλα τα μέρη να κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Είναι ζωτικής σημασίας τα ίδια τα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών», είπε ο κ. Πράις στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Τη Δευτέρα, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, προειδοποίησε πως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει φθάσει «σε σημείο βρασμού».

Τουλάχιστον 145 Παλαιστίνιοι και 26 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2022 στη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.