Έξαρση κυβερνοεπιθέσεων μέσω sites που υπόσχονται streaming αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου

Παύλος Παπαπαύλου
Έξαρση κυβερνοεπιθέσεων μέσω sites που υπόσχονται streaming αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου
Σημαντική άνοδος στα sites που μολύνουν τους χρήστες στο πλαίσιο των αγώνων στο Κατάρ.

Οι αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ αύξησαν κατακόρυφα τις κυβερνοεπιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Zscaler ThreatLabz, hackers έχουν στήσει ψεύτικα sites που υπόσχονται streaming των αγώνων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο και πέραν των υπολοίπων, υπόσχονται και μεγάλα δώρα σε διαγωνισμούς (πχ. αεροπορικών εισιτηρίων ή εισιτηρίων για τον μεγάλο τελικό).

Η εταιρεία σημειώνει πως οι χρήστες πάνω στον ενθουσιασμό της στιγμής δεν εντοπίζουν τα προβλήματα σε ένα τέτοιο site και στη συνέχεια πέφτουν θύματα, με τα στοιχεία τους να καταλήγουν στα χέρια τρίτων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν μία σελίδα που εμφανίστηκε μέχρι και σε γνωστά sites και υποσχόταν ζωντανή κάλυψη της τελετής έναρξης, αρκεί ο χρήστης να καταχωρούσε τα πραγματικά του στοιχεία και στοιχεία καρτών.

Η ThreatLabz σημειώνει πως οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτήν την περίοδο και να μην πιστεύουν τόσο εύκολα σε πομπώδεις τίτλους και μεγάλους διαγωνισμούς, ειδικά αν δεν διοργανώνονται από επίσημους χορηγούς της διοργάνωσης, αλλά και να ενισχύσουν την ασφάλεια του υπολογιστή τους με κάποιο πρόγραμμα antivirus ή firewall.

Πηγή εικόνας: History of Soccer – Rhett Lewis