Απήγαγαν τρεις χιμπατζήδες στο Κονγκό ζητώντας λύτρα: Έστειλαν βίντεο-απόδειξη ότι είναι ζωντανοί (vids)

Newsroom
Απήγαγαν τρεις χιμπατζήδες στο Κονγκό ζητώντας λύτρα: Έστειλαν βίντεο-απόδειξη ότι είναι ζωντανοί (vids)
Σε μία πρωτοφανή αγριότητα τονίζουν ότι θα αποκεφαλίσουν τα τρία άτυχα ζώα και θα στείλει τα κεφάλια τους πίσω στο καταφύγιο.

Ίσως η πρώτη επιβεβαιωμένη και διεθνή απαγωγή χιμπατζήδων έλαβε χώρα στο Κονγκό. Δράστες απήγαγαν τρεις νεαρούς χιμπατζήδες από ένα αφρικανικό καταφύγιο άγριων ζώων, ζητώντας μάλιστα λύτρα με εξαψήφιο νούμερο.

Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα- μέσω social media- βίντεο με το οποίο αποδεικνύουν πως είναι ζωντανοί.

Η Mόνγκα, εμφανίζεται στο βίντεο με τα χέρια δεμένα πάνω από το κεφάλι της σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο, ενώ οι άλλοι δύο χιμπατζήδες -Χουσεΐν και Σεζάρ - φαίνονται στο βίντεο να τρέχουν για να κρυφτούν από τους απαγωγείς τους.

Οι δράστες έχουν στείλει μηνύματα ζητώντας εξαψήφια ποσά ως λύτρα και απειλούν να τους σκοτώσει εάν δεν πληρωθούν. Σε μία πρωτοφανή αγριότητα τονίζουν ότι θα αποκεφαλίσουν τα τρία άτυχα ζώα και θα στείλει τα κεφάλια τους πίσω στο καταφύγιο.

«Ζούμε ένα εφιάλτη», είπε ο ιδρυτής του κέντρου JACK, Φρανκ Σαντερό στο περιβαλλοντικό περιοδικό Mongabay. «Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις εδώ και 18 χρόνια. Αλλά δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι τέτοιο: την απαγωγή πιθήκων».

Το JACK είναι ένα από τα τρία καταφύγια πιθήκων στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής. Φιλοξενεί περίπου 40 χιμπατζήδες και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο Aνταμς Κσαινγκά, από το ConservCongo, μια ΜΚΟ του Κονγκό που ερευνά εγκλήματα άγριας ζωής, είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να είναι η πρώτη απαγωγή πιθήκου στον κόσμο: «Είναι πολύ σπάνιο, είναι η πρώτη φορά, όχι μόνο στην Αφρική αλλά και σε όλον τον κόσμο, που το ακούω. Έχουμε ακούσει για ανθρώπους που χρησιμοποιούν την άγρια ​​ζωή ως ”ασπίδα” ή για πολιτικούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ακούω για ανθρώπους να απαγάγουν ζώα για να να ζητήσουν χρήματα».