Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις για τα τεθωρακισμένα σε νησιά: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Newsroom
Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις για τα τεθωρακισμένα σε νησιά: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Η Τουρκία απέστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ, όπου καλείται η Ελλάδα να «επιστρέψει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Το Anadolu δημοσίευσε εικόνες και διαρροές που κατηγορούν την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, τη στρατιωτικοποίηση νησιών, συγκεκριμένα της Σάμου και της Λέσβου.

Το πρακτορείο δημοσίευσε ότι κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις. «Ζητήθηκε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Επίσης, μεταδίδεται ότι η Τουρκία απέστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ, όπου καλείται η Ελλάδα να «επιστρέψει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.