Ιράν: Αυτή δεν είναι η «20χρονη διαδηλώτρια» Χαντίς Νατζάφι

Newsroom
 Ιράν: Αυτή δεν είναι η «20χρονη διαδηλώτρια» Χαντίς Νατζάφι
Η πρωταγωνίστρια του εξεταζόμενου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο η είδηση ότι η 20χρονη διαδηλώτρια που απεικονίζεται σε βίντεο να δένει τα μαλλιά της στιγμές πριν ενσωματωθεί σε διαμαρτυρόμενο πλήθος στην ιρανική πόλη Καράτζ, δολοφονήθηκε. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί πως η είδηση της δολοφονίας της πρωταγωνίστριας του υπό εξέταση βίντεο έγινε γνωστή στις 25 Σεπτεμβρίου του 2022, από την Ιρανή δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Masih Alinejad.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2022, η Alinejad κοινοποιεί στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter ένα βίντεο, στο οποίο μια νεαρή γυναίκα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δένει τα μαλλιά της λίγο πριν συνταχθεί με μια ομάδα Ιρανών, που διαδήλωναν στην Καράτζ με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τη γυναίκα που στις 16/9 συνελήφθη στην Τεχεράνη από την τοπική αστυνομία ηθών εξαιτίας της «ανάρμοστης ένδυσής της», και η οποία κατέληξε ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση.

Ωστόσο, νέο ρεπορτάζ του περσικού BBC αποκαλύπτει πως η πρωταγωνίστρια του εξεταζόμενου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Σε δηλώσεις της στο BBC, η νεαρή γυναίκα αναφέρει πως δεν σχετίζεται με τη Χαντίς Νατζάφι, και πως πολεμάει για τις αδικοχαμένες Χαντίς και Μάχσα. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της ήταν να ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους, και όχι να συμβάλλει στη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Η νεαρή γυναίκα βιντεοσκόπησε εκ νέου την κίνησή της και την προώθησε στο BBC προκειμένου να τεκμηριωθεί πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το αρχικό βίντεο. Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή, για λόγους ασφαλείας.

Το «radiozamaneh» επικοινώνησε με την Σιρίν, η οποία εξήγησε πως η διαδηλώτρια είχε αρκετές ομοιότητες με την αδελφή της, όπως ο σωματότυπος, τα μαλλιά, η ενδυμασία και τα γυαλιά οράσεως, κάτι που οδήγησε στην λανθασμένη εντύπωση ότι η εικονιζόμενη είναι η Χαντίς. Ομοίως, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μέσω της οικογένειας της Χαντίς Νατζάφι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της.