Οργή για την πλάκα του διάσημου φυσικού: To «αστέρι» στη φωτογραφία ήταν στην πραγματικότητα ένα κομμάτι τσορίθο

Newsroom
Οργή για την πλάκα του διάσημου φυσικού: To «αστέρι» στη φωτογραφία ήταν στην πραγματικότητα ένα κομμάτι τσορίθο
Μετά το «τσουνάμι» επικρίσεων ο καθηγητής αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη… φάρσα του.

Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι σκεφτόταν ο γνωστός φυσικός Ετιέν Κλέιν, όταν θέλησε να παρουσιάσει μια νέα ανακάλυψη, έναν νέο αστέρι, παρουσιάζοντας σε φωτογραφία στο Twitter του κομμάτι τσορίθο (σ.σ. αλλαντικό). Μυαλό μικρού παιδιού; Ενδεχομένως… Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος όχι μόνο δεν γέλασε αλλά κατέκρινε και τον διάσημο φυσικό για την κακόγουστη φάρσα του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ετιέν Κλέιν ανέβασε τη φωτογραφία με το τσορίθο, που μοιάζει με έναν κόκκινο αστέρι, λέγοντας ότι είναι «φωτογραφία του Proxima Centauri, του πλησιέστερου αστέρα στον Ήλιο, που βρίσκεται 4,2 έτη φωτός από εμάς» και συμπλήρωσε: ««Την τράβηξε το JWST. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας… Ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα».

Κάποιοι εντυπωσιάστηκαν, αλλά δεν «ψήθηκαν», πολλοί όμως κατάλαβαν πως δεν πρόκειται δε καμία περίπτωση για αστέρι αλλά για ένα… κομμάτι τσορίθο. Και τότε ήρθε το τσουνάμι επικρίσεων στον καθηγητή.

«Ένας διευθυντής επιστημονικής έρευνας, είναι εντελώς ακατάλληλο να μοιράζεται τέτοιου είδους πράγματα χωρίς να διευκρινίζει από το πρώτο tweet ότι είναι ψευδείς πληροφορίες. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει την ταχύτητα που διαδίδονται σήμερα οι ψευδείς πληροφορίες», είναι μία από τις πολλές kαυστικές απαντήσεις που δέχτηκε.

Ο Κλέιν αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη τρεις μέρες μετά και έγραψε στο Twitter στους 89.200 ακολούθους του.: «Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι αυτό το tweet που δείχνει ένα υποτιθέμενο στιγμιότυπο του Proxima Centauri ήταν μια μορφή πλάκας» και συμπλήρωσε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όσους μπορεί να σοκαρίστηκαν από τη φάρσα μου, η οποία δεν είχε κακή πρόθεση».