Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο
Σαν Σήμερα, στη γιορτή της Θεοτόκου, οι Ιταλοί τορπιλίζουν το πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Έλλη», στην Τήνο.

Η Ελλάδα του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, το 1940 δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στον πόλεμο, κρατούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας. Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ιταλός διοικητής των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας, είχε δώσει την εντολή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου της Ελλάδας, που είχε δέσει στην Τήνο για τον εορτασμό της Θεοτόκου, κάτι που ήταν εις γνώση του Μουσολίνι.

Σε σημαντικά γεγονότα την 15η Αυγούστου είχαμε:

1096: Ξεκινά η πρώτη Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων, που τότε κατείχαν οι Οθωμανοί.

1769: Γεννήθηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

1818: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Αβέρωφ, Έλληνας μεγαλέμπορος και εθνικός ευεργέτης.

1829: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδέχεται το Σύμφωνο του Λονδίνου με το οποίο παραχωρείται αυτονομία στην Ελλάδα με τον όρο να είναι φόρου υποτελής.

1909: Ξεσπά η επανάσταση στου Γουδή, που οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1940: Το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίζεται απ’ τους Ιταλούς στην Τήνο.

1945: Η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις ΗΠΑ.

1969: Πρεμιέρα για το θρυλικό ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ. Την πρώτη μέρα εμφανίζονται οι Ρίτσι Χέιβενς, Σουάμι Σατσιντανάντα, Sweetwater, The Incredible String Band, Μπερτ Σόμερ, Τιμ Χάρντιν, Ραβί Σανκάρ, Μελανί, Άρλο Γκάθρι και Τζόαν Μπαέζ.

1971: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον καταργεί τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.

1974: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ίδια ημέρα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Ανδρέας Παπανδρέου, εξερχόμενος του αεροπλάνου δηλώνει "Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες".