Ανεξέλεγκτος κινέζικος πύραυλος πέφτει στην Γη: Τα μέρη της Ελλάδας που... κινδυνεύουν

Newsroom
Ανεξέλεγκτος κινέζικος πύραυλος πέφτει στην Γη: Τα μέρη της Ελλάδας που... κινδυνεύουν
Τα συντρίμμια του Long March 5B κατευθύνονται προς την Γη, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που μπορεί να πέσουν.

Όλα τα είχαμε, το να παίζει ένα κινέζος πύραυλος στην χώρα μας έλειπε. Ε λοιπόν δεν αποκλείεται να γίνει και αυτό. Οι πιθανότητες βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, ωστόσο υπάρχει ως ενδεχόμενο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο πύραυλος Long March 5B που είναι βάρους 23 τόνων απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν, την προηγούμενη Κυριακή και προσδέθηκε με επιτυχία στο τροχιακό φυλάκιο της Κίνας.

Τα υπολείμματά του όμως επιστρέφουν όπως γίνεται συνήθως, όμως ο συγκεκριμένος, όπως επισημαίνει ο Σπύρος Βασιλάκος που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, δεν διαθέτει σύστημα ελεγχόμενης επιστροφής.

Όπως λέει στον Κώστα Καντούνη στο iefimerida.gr: «Αυτό έχει συνέπεια να υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα τα συντρίμμια να διασκορπιστούν με μη ελεγχόμενο τρόπο».

Πότε και που θα γίνει αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Το χρονικό... παράθυρο που υπάρχει σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση είναι από σήμερα κοντά στα μεσάνυχτα, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Όσο για το που, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω χάρτη, τα πιθανά μέρη είναι ουκ ολίγα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που «κινδυνεύει», με τα νησιά που είναι στα νότια, όπως είναι η Κρήτη, η Κάρπαθος και η Ρόδος.

Βέβαια, είπαμε. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες...