Τζανάκης για κρούσματα στην Κρήτη: «Κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο έχουμε γάμους με 1500 καλεσμένους ο καθένας» (vid)

Newsroom
Τζανάκης για κρούσματα στην Κρήτη: «Κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο έχουμε γάμους με 1500 καλεσμένους ο καθένας» (vid)
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, και τον Αύγουστο τα κρούσματα θα κυμαίνονται περί τις 15.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται συνδέεται με τη χαλάρωση των μέτρων.

Αρχικά αναφέρθηκε στην Κρήτη, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στον τουρισμό.

Οι γάμοι στην Κρήτη γίνονται με πολύ κόσμο και τόνισε αστειευόμενος «θα περιμένουμε τρεις μέρες να δούμε αν είναι καλά η νύφη».

«Να σας πω για να ελαφρύνουμε λίγο την ιστορία, αυτή την στιγμή στην Κρήτη γίνονται γύρω στους 60-70 γάμους των 1000 ή τον 1500 ατόμων κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Μιλάμε δηλαδή για 70-80.000 ανθρώπους οι οποίοι συγχρωτίζονται. Δεν αφήνουμε τον γαμπρό να φιλήσει τη νύφη εκείνη την ημέρα. Πάμε και την φιλάμε κι εμείς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο πιο σημαντικός δείκτης του τι θα γίνει σε κάποιο γάμο, είναι να δούμε αν το επόμενο διήμερο ή τριήμερο, θα αρρωστήσει η νύφη. Αν αρρωστήσει η νύφη, αυτός ο γάμος θα δώσει 200-300 θετικά κρούσματα. Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα διότι δεν είναι μόνο η Κρήτη...», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μέσος όρος των κρουσμάτων βρίσκεται στις 22.000 με 23.000. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να πλησιάσουμε και τις 30.000 κρούσματα κάποιες μέρες», ανέφερε. Η κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας στη χώρα θα έρθει μέχρι τις 25 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η «βραδεία αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, και τον Αύγουστο τα κρούσματα θα κυμαίνονται περί τις 15.000 ημερησίως.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού, μπορεί να φτάνουν έως και τις 90.000, γι' αυτό και είναι σημαντικό αφενός να δηλώνεται αν κάποιος ασθενεί, αφετέρου να τηρούνται τα μέτρα, όπως αυτό της καραντίνας, όταν κάποιος νοσεί.

Σημαντικό, παρά τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες είναι διαχειρίσιμοι.

«Το γεγονός ότι έχουμε 90.000 κρούσματα πραγματικά και παραταύτα δεν έχουμε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, είναι σημάδι ενδημίας του ιού, ο οποίος δεν προκαλεί τη ζημιά που έκανε στο παρελθόν». Σημαντικό προς την κατεύθυνση της μείωσης των κρουσμάτων είναι και η τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας. «Να φοράμε μάσκα εκεί που αισθανόμαστε ανασφαλείς».