Atari: Έκλεισε τα 50 χρόνια παρουσίας στο χώρο των videogames (vids)

Atari: Έκλεισε τα 50 χρόνια παρουσίας στο χώρο των videogames (vids)
Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της στις 27 Ιουνίου 1972 και συνεχίζει και σήμερα την πορεία της.

Η Atari είναι από τους πλέον θρυλικούς «παίκτες» στην αγορά των videogames (και όχι μόνο) και έχει καταφέρει να μείνει στην επικαιρότητα ακόμη και σήμερα, παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα, ειδικά των τελευταίων ετών.

Το όνομα της εταιρείας βασίστηκε στον ιαπωνικό όρο «atari» που χρησιμοποιούταν στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go και σημαίνει «χτύπημα στον στόχο». Το λογότυπό της σχεδιάστηκε αρχικά από τον Τζορτζ Όπερμαν και στόχος ήταν να θυμίζει το αρχικό γράμμα Α της εταιρείας. Οι δύο ιδρυτές της Νόλαν Μπάσνλε και Τεντ Ντάμπνι ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία το 1971 με την εταιρεία Syzygy Engineering και σχεδίασαν το Computer Space, το πρώτο arcade game για λογαριασμό της Nutting Associates.

Η Atari ιδρύθηκε στις 27 Ιουνίου του 1972 στην Καλιφόρνια και ασχολήθηκε κατά καιρούς με arcades, κονσόλες και λογισμικό. Πρώτος στόχος ήταν να φτιαχτεί ένα παιχνίδι που θα θύμιζε το τένις του Magnavox Odyssey και έτσι προέκυψε το θρυλικό Pong, ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες έλεγχαν μία κάθετη γραμμή και προσπαθούσαν να αποκρούσουν μια μπάλα που ερχόταν προς το μέρος τους και να πετύχουν κάτι σαν γκολ στον αντίπαλο.

Το 1975, η Atari δημιουργεί την πρώτη της οικιακή κονσόλα, το Atari Video Computer System (VCS) που αργότερα μετονομάστηκε σε Atari 2600. Πωλούταν στην τιμή των 199 δολαρίων στις ΗΠΑ και περιελάμβανε την κονσόλα, δύο χειριστήρια με απλό μοχλό και ένα πλήκτρο, ένα σετ paddles και το παιχνίδι Combat σε μορφή cartridge.

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εταιρεία, ο Μπάσνελ πουλάει την Atari στην Warner Communications το 1976 για ένα ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ωστόσο αρκετές διαφωνίες στο εσωτερικό της εταιρείας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ο συνεχιστής της πορείας του Atari 2600 ετοιμαζόταν και έτσι το 1982 βγαίνει στην αγορά ο Atari 5200, αλλά η ασυμβατότητα με παιχνίδια της πρώτης κονσόλας και διάφορες λάθος αποφάσεις από την διοίκηση, στοιχίζουν σε πολλαπλά επίπεδα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το κραχ της αγοράς των videogames το 1983 και ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία περνάει στα χέρια του Τζακ Τράμιελ και μετονομάζεται σε Atari Corporation, με την Warner να διατηρεί μόνο τον τομέα των arcades που μετονομάζει σε Atari Games και στη συνέχεια πουλάει στην Namco το 1985. Με τη νέα διοίκηση και το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η Atari Corporation ολοκληρώνει την ανάπτυξη του δικού της 16/32-bit συστήματος, του Atari ST.

Το 1989 η εταιρεία κάνει το πρώτο της σημαντικό άνοιγμα στα φορητά συστήματα ρίχνοντας στην αγορά το Atari Lynx με έγχρωμη, μάλιστα, οθόνη. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία και ούτε καν ανησύχησε τον βασιλιά της κατηγορίας, το Game Boy.

Οι προσπάθειες στην αγορά των κονσολών συνεχίστηκαν ανεπιτυχώς και το 1993 η εταιρεία λανσάρει το Jaguar, την πρώτη 64-bit κονσόλα της εποχής, αλλά οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές και η ιστορία της εταιρείας στο hardware σταματάει κάπου εδώ.

Η Atari Games από την άλλη είναι αυτή που σώζεται μέχρι και σήμερα και τον Νοέμβριο του 1999 αποφασίζεται να παρατήσει για πρώτη φορά το αρχικό όνομά της και να αλλάξει σε Midway Games West. Την ίδια περίοδο, η JTS πουλάει το όνομα της Atari στην Hasbro Interactive και μετονομάζεται και αυτή το 2000 σε Infogrames. Ένα χρόνο μετά, αποφασίζεται να επιστρέψει το θρυλικό όνομα Atari με κάποια παιχνίδια του παρελθόντος να κάνουν την εμφάνισή του σε πιο σύγχρονες μορφές. Η Infogrames έκλεισε κάποιες σημαντικές συμφωνίες και κυκλοφόρησε στην αγορά τίτλους όπως τα V-Rally, Enter the Matrix και Neverwinter Nights.

Στις 7 Μαϊου του 2003, η Infogrames μετονομάζεται επίσημα σε Atari, Inc και αλλάζει και την ονομασία του ευρωπαϊκού της γραφείου σε Atari Europe, ενώ και η Hasbro Interactive δημιουργεί μια ξεχωριστή εταιρεία για τα του λογισμικού, την Atari Interactive. Μέχρι και το 2011, η εταιρεία ασχολείται με ρέτρο κονσόλες, όπως το Atari Flashback και το Atari Flashback Portable.

Toν Μάιο του 2009, η Namco Bandai εξαγοράζει το 34% της Atari Europe και 4 χρόνια αργότερα οι Atari και Atari Interactive μπαίνουν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Έκτοτε βλέπουμε διάφορες σπασμωδικές κινήσεις που ακόμη και σήμερα δεν δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Μια ενδιαφέρουσα -ωστόσο- εξέλιξη έρχεται το 2020, όταν και η Atari ανακοινώνει συνεργασία με την GSD Group για να χτίσει ξενοδοχεία με το όνομά της και να προσφέρει μια interactive εμπειρία στους πελάτες της.