H «Πρόσοψη» θέλει να αλλάξει την αισθητική της Αθήνας!

Newsroom
H «Πρόσοψη» θέλει να αλλάξει την αισθητική της Αθήνας!
Το γκρίζο, το μουντό, το σκυθρωπό πρόσωπο της πρωτεύουσας φιλοδοξεί να αλλάξει το πρόγραμμα «Πρόσοψη» που δίνει μεγάλα κίνητρα σε ιδιώτες προκειμένου να αλλάξουν προς το καλύτερο την αισθητική των κτιρίων τους, με μεγάλους κερδισμένους τους πολίτες της Αθήνας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. παρέχει κίνητρα για την ανακαίνιση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των ιδιωτικών κτιρίων εντός του Δήμου Αθηναίων.

Αξίζει να τονιστεί πως πολλά από τα κτίρια της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν το 1970 και περισσότερα πριν το 1960 και δεν έχουν υποστεί ποτέ παρεμβάσεις επισκευής στους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική τους υποβάθμιση ενώ δημιουργούνται και πολλά θέματα ασφάλειας λόγω αποκολλήσεων και πτώσεων.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από αναγκαίο σε μια σύγχρονη, αλλά και συνάμα ιστορική πόλη όπως είναι η Αθήνα, με εκατομμύρια ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο να υπάρξουν... ενέσεις αισθητικής. Χρώμα, σχέδια και γενικότερα όλα όσα απαιτούνται ώστε να αλλάξει το πρόσωπό της προς το καλύτερο. Όπως γίνεται γνωστό στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα.

Το πρόγραμμα αυτό για το οποίο υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έχει ως βασική καινοτομία το γεγονός ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας e – adeies του Υπουργείου Ενέργειας που διαχειρίζεται το ΤΕΕ».

Το μέγιστο ποσό επιδότησης που χρηματοδοτεί η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», αναφέρει, ορίζεται στις 6.000 € ανά κτίριο ενώ για τα διατηρητέα κτίρια η μέγιστη τιμή επιδότησης ορίζεται στις 7.200 € ανά κτίριο. Το ποσό της επιδότησης για κάθε κτίριο υπολογίζεται από τις τιμές μονάδας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και την επιμέτρηση του μηχανικού. Λόγω της ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής, το Πρόγραμμα επιδοτεί με τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή μονάδας τις παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» Χρόνης Ακριτίδης, επιδοτούνται εργασίες επισκευής, χρωματισμού και συντήρησης των προσόψεων των κτιρίων και επιμέρους στοιχείων αυτών όπως κουφώματα, γύψινα, ορθομαρμαρώσεις. Με τις παρεμβάσεις αυτές αντιμετωπίζονται οι φθορές και η γήρανση των όψεων των κτιρίων, αίρεται η επικινδυνότητα των φθορών αυτών και αυξάνεται η αντοχή των κτιρίων».

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» και να αλλάξουν την μορφή των κτιρίων τους προς το καλύτερο μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του www.prosopsi.gr και στο τηλέφωνο (2144062540)»