Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας
Σαν σήμερα το 1923 έλαβε χώρα η διάσκεψη της Λωζάνης.

Σαν σήμερα το 1923, στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου.

Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.

Σε σημαντικά γεγονότα της 6ης Ιουνίου είχαμε:

1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1923: Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.

1929: Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματισθεί.

1931: Γεννήθηκε η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.

1933: Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS Ράινχαρντ Χάιντριχ.

1944: «D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1984: O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι - παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1991: 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Κόλο-Κόλο επί της Ολίμπια της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.

1994: Κινέζικο αεροσκάφος Τουπόλεφ συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωση του, κοντά στην πόλη Σιάν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 146 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα.