Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ο Οτσαλάν έκανε αγωγή κατά του ελληνικού κράτους.

Στις 31 Μαΐου του 1999, ξεκίνησε η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο, αλλά τελικά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, όταν και καταργήθηκε η ποινή του θανάτου στην Τουρκία.

Κρατήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας σε νησάκι του Μαρμαρά, όπου ήταν ο μοναδικός κρατούμενος. Δέκα επτά χρόνια αργότερα, ο Οτσαλάν έκανε αγωγή κατά του ελληνικού κράτους για τους χειρισμούς του το 1999 και για παραβίαση δικαιωμάτων ασύλου.

Στις 16 Απριλίου του 2017, η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του Οτσαλάν για αποζημίωση με την υπ. αριθμ. 1148/2017 απόφασή του, κρίνοντας πως «η σύλληψη και η παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές Αρχές ήταν αποτέλεσμα χειρισμών που ανάγονται στη σφαίρα της άσκησης πολιτικής εξουσίας, των διεθνών σχέσεων και της ασφάλειας της χώρας, και όχι πράξεων ή παραλείψεων της διοίκησης».

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 31ης Μαϊου

1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1930: Γεννήθηκε ο Κλιντ Ίστγουντ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο.

1948: Γεννήθηκε ο Τζον Χένρυ Μπόναμ, Άγγλος ντράμερ και συνθέτης του βρετανικού χαρντ ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin.

1951: Στην Ελλάδα - Αθήνα, πρωινές ώρες εκδηλώνεται το κίνημα του ΙΔΕΑ το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.

1960: Σάλος στην Ελλάδα από την αποκάλυψη εγγράφου του ιταλικού Γενικού Επιτελείου προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τμήματα της Ηπείρου ανήκουν εθνολογικά στην Αλβανία.

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1995: Αντιδράσεις και στο χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.

1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία.

2003: Τελευταία πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ (Concorde), των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France).