Η φυλάκιση του Στράτου Διονυσίου για ναρκωτικά και η… εξορία στα Γιάννενα

Newsroom
Η φυλάκιση του Στράτου Διονυσίου για ναρκωτικά και η… εξορία στα Γιάννενα
Σαν σήμερα το 1975 το δικαστήριο καταδίκασε τον Στράτο Διονυσίου σε φυλάκιση τριών ετών, ενώ ένα χρόνο πριν είχε αθωωθεί για κατοχή όπλου και λαθραίων τσιγάρων.

Σαν σήμερα 30 Μαΐου το 1975 η απόφαση του δικαστηρίου έσκασε σαν βόμβα και ήταν σοκαριστική για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Στράτος Διονυσίου, ο αγαπητός και διάσημος λαϊκός τραγουδιστής καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή και τρία χρόνια εξορία στα Γιάννενα, για κατοχή όπλου και ναρκωτικών.

Ο έλεγχος στο σπίτι και το αυτοκίνητο

Δύο χρόνια πριν, το 1973, ο Στράτος Διονυσίου βρίσκεται στο απόγειό του. Η αστυνομία, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, πήγε ένα βράδυ στο σπίτι του και ξεκίνησε να ελέγχει τα πάντα, μπροστά στα έντρομα μάτια των ανθρώπων του δημοφιλούς τραγουδιστή. Αφού δεν βρήκαν τίποτα στο σπίτι, αποχώρησαν από την οικία, ωστόσο φεύγοντας έπεσαν πάνω στον Στράτο Διονυσίου που επέστρεφε σπίτι του. Τότε τον κατέβασαν από το αυτοκίνητό του και ερεύνησανα και αυτό. Βρήκαν μέσα στο ντουλαπάκι μικρή ποσότητα χασίς, λαθραία τσιγάρα και ένα περίστροφο. Αμέσως του έβαλαν χειροπέδες και τον πήγαν στο τμήμα.

Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, «στην απολογία του ο Διονυσίου αρνήθηκε ότι αγόρασε χασίς κα ισχυρίσθηκε ότι τον ενέπλεξε «ο Καλανταρίδης στην υπόθεση, από επαγγελματική αντιζηλία». Ο Καλανταρίδης ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στη Θεσσαλονίκη».

2

«Του έδωσα 600 γραμμάρια χασίς για 24.000 δραχμές»

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, η σύλληψη του μεγάλου και σπουδαίου Στράτου Διονυσίου προκάλεσε τεράστιο σάλο και αποτελούσε το πρώτο θέμα συζήτησης. Οι δημοσιογράφοι της εποχής ασχολήθηκαν ενεργά με το θέμα, ξεκίνησαν την δική τους έρευνα και μάλιστα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας ανακάλυψε ακόμα πιο ηχηρές και πολύκροτες πληροφορίες για την υπόθεση. Κατάφερε να μιλήσει με τον άνθρωπο που είχε συλληφθεί λίγο νωρίτερα μέσα στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Στράτος Διονυσίου, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Τι είχε πει; Ότι εκείνος έδινε χασίς στον Στράτο Διονυσίου. Του είχε πουλήσει 600 γραμμάρια για 24.000 δραχμές.

Καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Μετά την απολογία του, για τα όσα είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητό του, ο Στράτος Διονυσίου προφυλακίστηκε, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Σε δίκη που έγινε το 1974, το δικαστήριο τον αθώωσε για το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του και τα λαθραία τσιγάρα, ωστόσο στις 9 Απριλίου το 1975, έγινε η δίκη για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στις 30 Μαΐου βγήκε η απόφαση, με την οποία ο Στράτος Διονυσίου καταδικαζόταν σε τρία χρόνια φυλακή και τρία χρόνια εξορία στα Γιάννενα.

Η ιστορία με τα ναρκωτικά και τη φυλακή έκανε κακό στον Στράτο Διονυσίου. Όταν αποφυλακίστηκε τελικά το Πάσχα του 1976, ύστερα από αναψηλάφηση της δίκης, ο Διονυσίου γνώρισε την απόρριψη. Καμία δισκογραφική εταιρεία δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του και κανένας επιχειρηματίας δεν τον ήθελε στο νυχτερινό του κέντρο για να τραγουδήσει.

2

H μεγάλη «επιστροφή»

Την «επιστροφή» κατάφερε τελικά να την κάνει με την εταιρεία «Μίνος», με τον Μίνο Μάτσα όμως να είναι και αυτός διστακτικός. Γι αυτό και του έβαλε περιοριστικούς όρους στο συμβόλαιο. Όπως; Αν ο πρώτος δίσκος που θα κάνανε δεν ξεπερνούσε τις 30.000 πωλήσεις, η συνεργασία τους θα σταματούσε. Σε διαφορετική περίπτωση θα βγάζανε άλλους δύο δίσκους με τους ίδιους όρους.

Οι πωλήσεις όμως του πρώτου δίσκου που είχε τίτλο «Υποκρίνεσαι» ξεπέρασαν τις 100.000 μέσα σε λίγους μήνες με αποτέλεσμα να γίνει το μεγάλο come back του Στράτου Διονυσίου. Μετά τη φυλακή έβγαλε τραγούδια όπως «Τα μάζεψα τα πράγματα», «Τα πήρες όλα κι έφυγες», «Ένα λεπτό περιπτερά» μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τον μουσικό μύθο του.