Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «σαν σήμερα»: Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision
Το Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον αρχικό προγραμματισμό του διαγωνισμού, με πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες που εισήχθησαν δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα του.

Σαν σήμερα, 24 Μαΐου το 1956, πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.

Οι ρίζες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision προέρχονται αρχικά από την επιθυμία να προωθηθεί η συνεργασία μέσω διασυνοριακών τηλεοπτικών εκπομπών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών κατά τα έτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες οδήγησαν στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης το 1950 για το σκοπό αυτό.

Η λέξη «Eurovision» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σχέση με το δίκτυο της EBU από τον Βρετανό δημοσιογράφο Τζορτζ Κάμπεϊ στο London Evening Standard το 1951, όταν αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα του BBC που μεταδόθηκε από την ολλανδική τηλεόραση.

Διάφορες εκδηλώσεις μεταδόθηκαν διεθνώς μέσω του δικτύου μετάδοσης της Eurovision στις αρχές της δεκαετίας του 1950, συμπεριλαμβανομένης της στέψης της Βασίλισσας Ελισσάβετ Β' το 1953, και μια σειρά προγραμμάτων διεθνούς ανταλλαγής το 1954.

Μετά από αυτή τη θερινή περίοδο προγραμμάτων, μια επιτροπή της EBU, με επικεφαλής τον Μαρσέλ Μπεζανσόν, συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 1955 για τη διερεύνηση νέων πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Αυτή η επιτροπή ενέκρινε για περαιτέρω μελέτη ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, από μια ιδέα που προτάθηκε αρχικά από τον Σέρτζιο Πουλιέζε.

Η Γενική Συνέλευση της EBU συμφώνησε στη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού τον Οκτώβριο του 1955, με τον αρχικό τίτλο του European Grand Prix (Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι), και δέχτηκε πρόταση της ελβετικής αντιπροσωπείας να φιλοξενήσει την εκδήλωση στο Λουγκάνο την άνοιξη του 1956.

Τα σημαντικότερα της 24ης Μαΐου...

1883: Μετά από 14 χρόνια κατασκευής παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα του Μπρούκλιν.
1960: Μετά τον μεγάλο σεισμό της Βαλδίβια, τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αρχίζει να εκρήγνυται το Πουγέγουε-Κορντόν Κάουγε.
1962: Πρόγραμμα Μέρκιουρι: ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ πραγματοποιεί τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης μέσα στο θαλαμίσκο Ορόρα 7.
1964: Οι πιο αιματηρές ταραχές, που ξεσπούν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, γίνονται στη Λίμα μεταξύ του ματς Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί
1990: Η Μίλαν κατακτά το τέταρτό της Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας τη Μπενφίκα με 1-0.
1993: Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, το Χρυσό Φοίνικα μοιράζονται εξίσου το «Πιάνο» της Τζέιν Κάμπιον και το «Αντίο Παλλακίδα μου» του Τσεν Κεγκ.
1995: Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.
1995: Στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Χάρολντ Ουίλσον, πρώην ηγέτης των Εργατικών, που κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και ισάριθμες πρωθυπουργίες έως το 1976.
2000: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Βαλένθια με 3-0 στον ισπανικό τελικό του Champions League και κατακτά τον 8ο ευρωπαϊκό της τίτλο.
2001: Ο 15χρονος Τεμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής, γίνεται ο νεότερος άνθρωπος, που πατά την κορυφή Έβερεστ.