Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η μάχη στο Βαλτέτσι

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η μάχη στο Βαλτέτσι
Σαν σήμερα στις 12 Μαΐου του 1821 αρχίζει στο Βαλτέτσι η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.

Σαν σήμερα, 12 Μαΐου, το 1821 σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βαλτέτσι, κατά την έναρξη της πολιορκίας που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Η μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη τους κατά την έναρξη της πολιορκίας που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Σε σημαντικά γεγονότα της 12ης Μαΐου είχαμε:

1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από το Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο που ονομάζεται «TITAN». Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1937: Πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Στ’ της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Ανέβηκε στο θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου για τα «μάτια» της Αμερικανίδας, Γουόλις Σίμσον.

1937: Στέψη του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτοκράτορα των Ινδιών Γεωργίου ΣΤ΄ στο Αββαείο Ουέστμινστερ.

1942: Πραγματοποιείται αποστολή 1.500 Εβραίων στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς, το οποίο ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

1965: Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Luna 5» συντρίβεται στη Σελήνη.

1967: Πραγματοποιείται η πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών, από τους Pink Floyd στο Λονδίνο.

1982: Στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα, στην Πορτογαλία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν έναν Ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.

2002: Ο Τζίμι Κάρτερ πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κούβα και γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, νυν ή πρώην, που επισκέπτεται τη νησιωτική χώρα από την επανάσταση του 1959.