Τι θα γίνει αν πεθάνει ο Πούτιν; «Το καθεστώς θα αποφασίσει τον διάδοχο»

Newsroom
Τι θα γίνει αν πεθάνει ο Πούτιν; «Το καθεστώς θα αποφασίσει τον διάδοχο»
Η Sarah Whitmore του Oxford Brookes University που θεωρείται ειδική σε θέματα πολιτικής για την Ρωσία, αναλύει τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Πούτιν πεθάνει.

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, βλέπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορα σενάρια σχετικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οτι η αντιπολίτευση της χώρας οργανώνει την ανατροπή του, οτι έχει ανατεθεί σε ομάδα μισθοφόρων να τον σκοτώσει, ενώ εδώ και λίγο καιρό, έχουν κυκλοφορεί φήμες που τον θέλουν να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τόσο σοβαρά που να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και την ζωή του, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση όμως που όντως ο Ρώσος πρόεδρος πεθάνει, τί θα συμβεί; Την απάντηση σε αυτό, επιχείρησε να δώσει, μιλώντας στην Mirror η Sarah Whitmore του Oxford Brookes University που θεωρείται ειδική σε θέματα που αφορούν το Κρεμλίνο.

Όπως ανέφερε λοιπόν ο άμεσος διάδοχός του θα είναι ο τωρινός Πρωθυπουργός της χώρας, ο Μιχαήλ Μισούστιν που είναι ο πρώτος στην λίστα διαδοχής. Ωστόσο αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ...

«Αν ο Πούτιν πεθάνει, τότε οι πολίτες θα ενημερωθούν και θα προχωρήσει η διαδοχή. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει και θα πρέπει να γίνουν εκλογές μέσα σε τρεις μήνες», είπε η Sarah Whitmore.

Ωστόσο, ποιος θα είναι ο βασικός υποψήφιος; «Το πιο πιθανό είναι πως το καθεστώς γύρω από τον Πούτιν θα επιλέξει κάποιον που να ταιριάζει, να είναι έμπιστος διάδοχος και να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Κάποιος που γνωρίζουμε είναι ο Σοϊγκού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως υποψήφιος διάδοχος, είναι δημοφιλής και με μεγάλο ποσοστό αποδοχής. Βέβαια, μπορεί να είναι και κάποιος που δεν ξέρουμε. Όπως έγινε με την περίπτωση του Πούτιν, ο οποίος όταν εμφανίστηκε δεν τον ήξερε κανείς», απάντησε.

Κάπου εδώ όμως, χτύπησε και ένα... καμπανάκι σε όσους θεωρούν πως θα ήταν καλό να βγει από το παιχνίδι ο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Αυτός ο άγνωστος μπορεί να είναι όμως ακόμα πιο σκληρός. Υπάρχει, σε κάποιους, δυσαρέσκεια που ο Πούτιν δεν έχει επιτεθεί αρκετά σκληρά στην Ουκρανία και ήταν σε κάποιες περιπτώσεις πολύ... ευγενικός».

Μάλιστα, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις φήμες περί προβλημάτων υγείας του Ρώσου προέδρου: «Είμαι κάπως δύσπιστη, καθώς αν είχε τόσο σοβαρά προβλήματα θα το γνωρίζαμε. Ακόμα όμως και αν έχει τέτοια θέματα, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να συνεχίσει για χρόνια».