Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η Μάχη της Γραβιάς

Newsroom
Τα 10 σπουδαιότερα «Σαν Σήμερα»: Η Μάχη της Γραβιάς
Σαν σήμερα το 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

Ιστορική η 8η Μαΐου όσον αφορά την Ελληνική Επανάσταση, καθώς «Σαν Σήμερα» είχαμε τη μάχη της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και τα παλικάρια του κατατρόπωσαν τις τουρκικές δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη.

Σε σημαντικά γεγονότα της 8ης Μαΐου είχαμε:

1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828: Γεννήθηκε ο Ερρίκος Ντινάν. Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1897: Λήγει με ταπεινωτική ήττα των Ελλήνων ο πόλεμος με την Τουρκία. Το σχετικό πρωτόκολλο κατάπαυσης του πυρός υπογράφεται στο χωριό Ταράτσα της Λαμίας.

1898: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

1902: Εκρήγνυται το όρος Πελέ στη Μαρτινίκα, καταστρέφοντας την πόλη Σαιν-Πιερ και σκοτώνοντας πάνω από 30.000 ανθρώπους. Ελάχιστοι άνθρωποι επιβίωσαν από την έκρηξη.

1926: Φθάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά προερχόμενος από την Τεργέστη, ο διάσημος μαέστρος και συνθέτης Ρίχαρντ Στράους για σειρά συναυλιών με την Ορχήστρα του «Συλλόγου Συναυλιών».

1936: Ο «Μάης του ’36» στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1945: «Ημέρα Νίκης», μετά την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

1972: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την εντολή του να τοποθετηθούν νάρκες θαλάσσης στα μεγάλα λιμάνια του Βορείου Βιετνάμ, προκειμένου να ανακόψουν τη ροή όπλων και άλλων αγαθών στο κράτος.

1989: Η Επαναστατική Οργάνωση «17 Νοέμβρη» αποπειράται να δολοφονήσει με έκρηξη παγιδευμένου οχήματος τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο.