Όλη η διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (vid)

Newsroom
Όλη η διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος (vid)
Αναλυτικά οι εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα.

Τις λεπτομέρειες σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, εξειδίκευσαν το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι δηλαδή η πολιτεία θα επιστρέψει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που δεν καλύφθηκε από τις προηγούμενες κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Αυτό θα γίνει με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, τον Ιούνιο. Δείτε εδώ αναλυτικό παράδειγμα...

Επίσης είπε πως επιδοτούνται και οι καταναλώσεις για πάνω από 300 KW και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών (κύριες και μη κύριες), πως συνεχίζεται η επιδότηση της πώλησης του πετρελαίου ντίζελ, έτσι ώστε το όφελος στον καταναλωτή να παραμείνει στα 0,15 λεπτά το λίτρο.

Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα απορροφηθεί το 70 με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Τα παραδείγματα Σκρέκα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος έφερε κάποια παραδείγματα λογαριασμών...

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ.

Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Με την αποσύνδεση αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα λειτουργίας του νέου μηχανισμού.

Οι λεπτομέρειες για την επιστροφή

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε πως θα γίνεται η όλη διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων. Όπως είπε η ελάχιστη επιβάρυνση για να μπορέσει κάποιος να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι 30 ευρώ που θα σημαίνει οτι θα πάρει πίσω 18 ευρώ. Αυτό γίνεται, όπως είπε προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για μικρό ποσό.

Από εκεί και πέρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική πλατφόρμα που θα υπάρχει σύντομα. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, ενώ ο αριθμός ρολογιού θα μπαίνει αυτόματα από την εταιρία παροχής ρεύματος. Μάλιστα θα μπορεί να κάνει και επικαιροποίηση των στοιχείων.

Όπως διευκρινίστηκε αργότερα, στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να υπάρχουν μέσα και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Μάιο. Για τους φοιτητές, τονίστηκε πως ακόμα και αν είναι δηλωμένη ως πρώτη κατοικία, υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης, καθώς είναι άνω των 18 ετών, άρα είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε δεν θα παίζει ρόλο ποιος πληρώνει τον λογαριασμό, αλλά σε ποιον είναι δηλωμένο το σπίτι. Ποιος δηλαδή έχει δηλωθεί στην εφορία οτι μένει στο σπίτι.