Κόψανε το ρεύμα στον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης επειδή δεν το πλήρωσε

Newsroom
Κόψανε το ρεύμα στον αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης επειδή δεν το πλήρωσε
Τα φώτα σβήνουν στο σπίτι του αρχηγού της αντιπολίτευσης που αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε σήμερα πως έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του αφού αρνήθηκε να πληρώσει τον λογαριασμό δύο μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απότομη αύξηση των επιδοτούμενων τιμών ενέργειας.

Μια συναλλαγματική κρίση πέρυσι προκάλεσε εκτόξευση του πληθωρισμού και οδήγησε την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές παντού, από το αέριο και τον ηλεκτρισμό μέχρι τα διόδια, το αλκοόλ, τα εισιτήρια λεωφορείου και τη βενζίνη τον Ιανουάριο.

«Η ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ήθελα να είμαι η φωνή εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 61% τον Μάρτιο. Πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη για την οικονομική αναταραχή σε μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίου που αποφάσισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τον Φεβρουάριο πως θα σταματούσε να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και ζήτησε να σταματήσει η αύξηση των τιμών.

Είπε σήμερα πως η σύζυγός του τον ενημέρωσε πως το ρεύμα έχει κοπεί στο σπίτι τους στην Άγκυρα, και πως οι τιμές του ηλεκτρικού --που αυξήθηκε 50% έως 125% στις αρχές του 2022—έχει αυξηθεί πάνω από 400% μέσα σε τρία χρόνια.

Το ηλεκτρικό έχει κοπεί σε σχεδόν 3,5 εκατ. Τούρκους συνδρομητές πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου χωρίς να δίνει πηγή για αυτή την πληροφορία.

Η πληθωριστική αύξηση των τιμών έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο του 2023, στις οποίες ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ως ένας πιθανός υποψήφιος.

Χρόνια διψήφιου πληθωρισμού επιπλέον μιας πρόσφατης αύξησης έχουν διαβρώσει τις αποταμιεύσεις και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και μια θρησκευτική ομάδα έχουν μιλήσει ανοιχτά για τους ενεργειακούς λογαριασμούς που αυξάνονται συνεχώς.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της απέναντι στο δολάριο πέρυσι λόγω κυρίως της νομισματικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε πληθωρισμό μέσω της έντονης ροής εισαγωγών της Τουρκίας.

Ο κύκλος χαλάρωσης ήταν μέρος του νέου οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που έχει σκοπό να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και που η κυβέρνηση λέει ότι στο τέλος θα αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.