Smarthink: Η νέα υπηρεσία από το Φυσικό Αέριο που εξοικονομεί χρήματα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Παύλος Παπαπαύλου
Smarthink: Η νέα υπηρεσία από το Φυσικό Αέριο που εξοικονομεί χρήματα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης
Μια νέα πρόταση για μετατροπή των σπιτιών σε smart παρουσίασε η ελληνική εταιρεία.

Στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, η εταιρεία Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε το Smarthink, την πρώτη της πρόταση για έξυπνη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας για το σπίτι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η υπηρεσία προσφέρει λύσεις εξοικονόμησης και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας για το σπίτι και απευθύνεται στους οικιακούς καταναλωτές όλων των παρόχων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που ξεκινάει με μια απλή εγκατάσταση και περιλαμβάνει τόσο παρέμβαση στον κεντρικό πίνακα, όσο και διάφορα άλλα σημεία του σπιτιού.

@4timespa #smarthink, το σπίτι σου γίνεται «έξυπνο» από το Φυσικό Αέριο! #smarthome #smartliving ♬ original sound - Pavlos Papapavlou

Το starter kit περιλαμβάνει μια σειρά από εργαλεία και gadgets που εγκαθίστανται σε κάθε άκρη της οικίας με εύκολο και απλό τρόπο και βοηθούν τον καταναλωτή να ενημερώνεται άμεσα για την κατανάλωσή του. Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών αισθητήρων, το Smarthink μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και αρχίζει να προσαρμόζεται σε αυτές, βοηθώντας τον να εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο.

Για παράδειγμα, αν επιστρέφετε στο σπίτι σας στις 20.00 και υπό φυσιολογικές συνθήκες ανάβετε τα σώματα και τον θερμοσίφωνα για να κάνετε μπάνιο, μπορείτε να ορίσετε να είναι όλα έτοιμα όταν φτάνετε εκεί. Ακόμη, το σύστημα μπορεί να κατεβάζει την θερμοκρασία δοκιμάζοντας τις προτιμήσεις του χρήστη, βοηθώντας τον παράλληλα να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, το πρόγραμμα μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και προσπαθεί να προτείνει πάντα τρόπους για μικρότερη κατανάλωση, όπου μπορεί να γίνει η σχετική εξοικονόμηση.

Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη δωρεάν από το App Store (iOS) και το Google Play Store (Android) και μέσω αλγόριθμων και τεχνητής νοημοσύνης καταγράφεται με προσέγγιση τι ενέργεια καταναλώνει κάθε βασική συσκευή μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, μπορεί να γίνει και ασφαλής εκτίμηση του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος, με την τρέχουσα αξία της κιλοβατώρας.

Ο χρήστης μπορεί ακόμη με την αγορά έξτρα αισθητήρων και περιφερειακών (πχ. έξυπνο αισθητήρα χώρου, έξυπνη λάμπα, αισθητήρα πόρτας εισόδου) να βάλει ακόμη περισσότερες συσκευές στο σπίτι του, έχοντας τον πλήρη έλεγχο για τα πάντα.

@4timespa Πως λειτουργεί το #Smarthink, η νέα πρόταση από το Φυσικό Αέριο, για να κάνετε το σπίτι σας «έξυπνο» #smarthome #smartliving ♬ original sound - Pavlos Papapavlou

Το Starter Kit πωλείται έναντι €299,90 και η εγκατάστασή του γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο με ένα κόστος που φτάνει τα €60. Από κει και πέρα, οι έξυπνες λειτουργίες και οι ενδείξεις στο app παρέχονται έναντι μηνιαίας συνδρομής που φτάνει τα €9,99, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και με μια διαδικασία που γίνεται εξολοκλήρου ψηφιακά.

Οι τιμές που ανακοίνωσε η εταιρεία για τα έξτρα περιφερειακά είναι:
Έξυπνη πρίζα Plug: €24,90
Πολυαισθητήρας: €29,90
Λάμπα LED: €24,90
Αισθητήρας πόρτας/παραθύρου: €19,90
Έξυπνο χειριστήριο κλιματιστικού: €39,90

Η εταιρεία Φυσικό Αέριο παρουσίασε ένα πλάνο που δείχνει πως η επένδυση μιας τετραμελούς οικογένειας στο πρόγραμμα Smarthink μπορεί να της προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 19.8% και γίνει η σχετική απόσβεση της αρχικής επένδυσης μέσα σε ένα 8μηνο.

Από εκεί και πέρα, τα διοικητικά στελέχη παρουσίασαν ένα πλάνο, όπου ο μηχανισμός θα μπορεί να διαχειρίζεται και κάποιες αποθήκες ενέργειας (μπαταρίες) που θα μπορούν να υπάρχουν σε σπίτια στο μέλλον, αλλά και την ενέργεια που προέρχεται σε κάθε νοικοκυριό από διάφορες άλλες πηγές (πχ. φωτοβολταϊκά). Ο καταναλωτής θα μπορεί στο μέλλον να αφήνει το Smarthink να γεμίζει αυτές τις αποθήκες όταν η ενέργεια είναι σε χαμηλή τιμή και να πουλάει -αντίστοιχα- ενέργεια όποτε το δίκτυο την απαιτεί, δημιουργώντας έτσι μια εξίσωση που έχει στόχο να μειώσει τους λογαριασμούς.

O Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας παρουσιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας στο πλαίσιο της ψηφιακής της μετάβασης τόνισε: «Το μέλλον της ενέργειας είναι ψηφιακό και σήμερα το φέρνει στην Ελλάδα το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Με όραμα και συνέπεια αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία μας και επενδύουμε σε τεχνολογίες που πρωτίστως δημιουργούν αξία και σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή. Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας σε τεχνολογικούς τομείς παροχής υπηρεσιών στην αγορά ενέργειας που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον και πρωτοπορούμε με καινοτομίες που προσφέρουν σημαντική αξία και πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές».