Ο 20χρονος Μάρκος “Comp” Σταμκόπουλος διεκδικεί μια θέση στο πάνθεον του ευρωπαϊκού League of Legends

Παύλος Παπαπαύλου
Ο 20χρονος Μάρκος “Comp” Σταμκόπουλος διεκδικεί μια θέση στο πάνθεον του ευρωπαϊκού League of Legends
Αγωνίζεται την Κυριακή στον μεγάλο τελικό του LEC για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο κυβερνοαθλητισμός έχει πάρει πλέον τη θέση που του αρμόζει στην αγορά των videogames και τα eSports έχουν καταφέρει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο κοινό. Ακόμη και νέα παιδιά από μικρές χώρες μπορούν να διεκδικήσουν μια διάκριση και σε αυτή τη θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο 20χρονος Μάρκος “Comp” Σταμκόπουλος από την Κατερίνη, αφού την Κυριακή 10 Απριλίου αγωνίζεται στον μεγάλο τελικό του LEC και μπορεί να αναδειχτεί πρωταθλητής Ευρώπης στο League of Legends.

Markos_Comp_Stamkopoulos

Ο Μάρκος Σταμκόπουλος είχε από μικρός έφεση στα videogames και τα eSports και παράλληλα με τα 4 χρόνια που προπονούταν σκληρά στην κωπηλασία, έπαιζε και το αγαπημένο του videogame, με την ίδια πειθαρχία. Το League of Legends κέρδισε μια θέση στην καρδιά του και από μικρή ηλικία αρχίζει να ξεχωρίζει στα εγχώρια πρωταθλήματα. Όπως, μάλιστα, δηλώνει ο ίδιος και σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Gazzetta, εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του από τη λέξη “competitive”, κάτι που φαίνεται και στον τρόπο που αγωνίζεται και αναγνωρίζεται από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Markos_Comp_Stamkopoulos

Στα 15 του κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του LoL και δύο χρόνια μετά βρίσκεται στη Λυών και την Team LDLC, με την οποία κατακτά δύο φορές το πρωτάθλημα Γαλλίας και άλλα σημαντικά τουρνουά. Στο πλευρό του βρίσκονται οι γονείς του, οι οποίοι όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο στα όνειρά του να ταξιδέψει στο εξωτερικό αφήνοντας τις σπουδές του, αλλά τον στηρίζουν συνέχεια.

Markos_Comp_Stamkopoulos

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 υπογράφει συμβόλαιο με την Team Vitality, μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και η οποία πρωταγωνιστεί μόνιμα στο LEC, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το παιχνίδι της Riot. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2021, και έχοντας πάρει όλες τις απαραίτητες εμπειρίες, αγωνίζεται για τελευταία φορά με τη φανέλα της Vitality και μετά το τέλος του Παγκόσμιου πρωταθλήματος μένει ελεύθερος και υπογράφει στην Rogue, αναλαμβάνοντας μάλιστα έναν πολύ δύσκολο ρόλο, αφού κλήθηκε να καλύψει το κενό του Hans Sama, ενός από τους καλύτερους ADC στις αγορές της Δύσης.

Markos_Comp_Stamkopoulos

Τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η Rogue παίζει σημαντικό ρόλο στο LEC, αλλά δεν καταφέρνει να πετύχει κάποια μεγάλη διάκριση. Η επιμονή του όμως στο κομμάτι του game, δίνει στον Μάρκο την απαραίτητη ώθηση να βοηθήσει την ομάδα του να κατακτήσει την κορυφή στην regular season και σε δύο πολύ σημαντικές νίκες στα playoff. Κάπως έτσι, προκρίνεται στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, όπου και θα κληθεί να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο αντιμετωπίζοντας τον νικητή του ζευγαριού G2-Fnatic (που θα παίξουν το Σάββατο). Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια του Μάρκου και της ομάδας του ζωντανά μέσα από το κανάλι του What’s Up στο YouTube.

Markos_Comp_Stamkopoulos

Ο Μάρκος θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα αγωνιστεί στον τελικό πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος League of Legends και είναι έτοιμος να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην καριέρα του. Όλα αυτά, τη στιγμή που βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό και σίγουρα φαίνεται πως η χώρα μας στρέφεται πλέον σωστά και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το League of Legends δημιουργήθηκε το 2009 από τη Riot Games και είναι ένα παιχνίδι MOBA 5vs5, στο οποίο μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε εντελώς δωρεάν. Περίπου 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα σημαντικότερα eSports και είναι ένας από τους λόγους που ο ηλεκτρονικός αθλητισμός έχει γνωρίσει τόσο ραγδαία ανάπτυξη. Διαθέτει δεκάδες πρωταθλήματα (εθνικά, ηπειρωτικά & παγκόσμια) ανά τον κόσμο και εκατομμύρια φιλάθλους που το παρακολουθούν φανατικά.

Το LEC (League of Legends European Championship) είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση του επαγγελματικού League of Legends. Πρόκειται για ένα κλειστό πρωτάθλημα με τις 10 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Απαρτίζεται από δύο περιόδους: το Spring Split και το Summer Split. Μετά την ολοκλήρωση του Summer Split προκύπτουν οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο και συμμετέχουν κορυφαίοι παίκτες από όλο τον πλανήτη.

Photos by Michal Konkol/Riot Games