Κυνικός Βασιλακόπουλος για τους 16.000 θανάτους εκτός ΜΕΘ: «Δεν μπορούν να πεθαίνουν όλοι στην εντατική» (vid)

Newsroom
Κυνικός Βασιλακόπουλος για τους 16.000 θανάτους εκτός ΜΕΘ: «Δεν μπορούν να πεθαίνουν όλοι στην εντατική» (vid)
Τα όσα είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Παυλόπουλος και της Ευλαμπίας Ρέβη.

Τις τελευταίες μέρες έχει προκληθεί μεγάλος ντόρος μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου του ΕΟΔΥ, με το οποίο αποκαλύπτεται οτι κατά την διάρκεια της πανδημίας συνολικά 16.000 άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ, με τον αριθμό αυτό να είναι τραγικά μεγάλος.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος φιλοξενήθηκε στο Open για να μιλήσει για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊου που υπάρχει τις τελευταίες μέρες και ρωτήθηκε για το θέμα.

«Θέλω να πω κάτι στην ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει κάθε άνθρωπος να πεθαίνει με έναν σωλήνα. Για να μπει κάποιος στην ΜΕΘ πρέπει να έχουν αντιστρεπτή νόσο και προσδόκιμο. Για το πω απλά και να το καταλάβουμε αν έχω τον συγγενή μου με καρκίνο τελικού σταδίου είναι προτιμότερο να πεθάνει αγκαλιά με εμένα κρατώντας μου το χέρι, παρά διασωληνομένος στην εντατική θεραπεία», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που δεν μπήκε στην ΜΕΘ ήταν άνθρωποι που δεν είχαν ενδείξεις εισαγωγής στην ΜΕΘ».

Κάπου εκεί ο Άκης Παυλόπουλος άρχισε να ρωτάει για το αν υπήρχε διαλογή ασθενών για το ποιοι πρέπει να μπουν στην μονάδα και ποιοι όχι, με τον κ. Βασιλακόπουλο να απαντά: «Είναι ταλαιπωρία, είναι ανήθικο έναν καρκινοπαθή τελικού σταδίου που έχει μία πνευμονία να τον διασωληνώσεις και να πεθάνει διασηλωνομένος».

Σε εκείνο το σημείο υπήρξε αντίδραση από την Ευλαμπία Ρέβη, η οποία του είπε: «Τόσες χιλιάδες ήταν σε αυτή την κατηγορία που αναφέρατε», με τον καθηγητή να λέει οτι δεν μπορεί να ξέρει πόσοι ήταν αυτή, για να του επισημανθεί οτι είναι σοβαρό θέμα τόσες χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ. «Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πεθαίνουν μέσα στις ΜΕΘ. Θα πεθαίνουν οι άνθρωποι στον απλό θάλαμο, ακόμα και σπίτι τους», απάντησε, με την δημοσιογράφο να λέει πως «καλό θα ήταν να του προσφέρεται αυτή η δυνατότητα γιατί κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν ζήσει».

Μάλιστα, κλείνοντας αναγνώρισε και επιβεβαίωσε πως όντως υπήρξε διαλογή ασθενών που θα έμπαιναν στις ΜΕΘ.

Δείτε το video μετά το 8:20