10 tips για το BBQ της Τσικνοπέμπτης

Newsroom
10 tips για το BBQ της Τσικνοπέμπτης
Για να μην πιαστείς απορετοίμαστος την πιο νόστιμη μέρα του χρόνου.

Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο οι ερασιτέχνες ψήστες -αυτοί δηλαδή που ψήνουν πέντε έξι φορές το χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους- παίρνουν το ψήσιμο πάρα μα πάρα πολύ σοβαρά. Τόσο σοβαρά που από την μία αν προσπαθήσεις να τους κάνει κάποια υπόδειξη δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους και από την άλλη αν βρεθούν δίπλα σου την ώρα που ψήνεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην κατακρίνουν το πόσο δυνατή/χαμηλή έχεις τη φωτιά, το πώς κρατάς την τσιμπίδα, το ποια κρέατα βάζεις πρώτα και να μην σου καταστήσουν σαφές ότι εκείνοι μπορούν να τα κάνουν όλα πολύ μα πολύ καλύτερα.

Με την Τσικνοπέμπτη (24/2) να πλησιάζει δημιουργήσαμε μία λίστα με 10 tips για το BBQ για να σε απαλλάξουμε από πιθανές τριβές με άλλους ψήστες σχετικά με τις βασικές αρχές του ψησίματος, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Στη χαρά του ψησίματος και στην απόλαυση των φαγητών που θα ετοιμάσεις.

.

Οπότε τα μόνο πράγματα που μένουν να κάνεις για να γιορτάσεις τη φετινή Τσικνοπέμπτη όπως σου αξίζει είναι μια επίσκεψη στα καταστήματα της General Gas για να επιλέξεις την Broil King ψησταριά που σου ταιριάζει, να αγοράσεις τα κρέατα που λιγουρεύεσαι και να κορνιζάρεις τα παρακάτω 10 tips πάνω από το σημείο που θα εγκαταστήσεις την ψησταριά.

1. Τη διαφορά στη γεύση του κρέατος την κάνει το μαρινάρισμα. Τη μαρινάδα μπορείς να την φτιάξεις με ό,τι σου αρέσει. Από ξύδι, λεμόνι και κρασί μέχρι ανανά και ακτινίδιο. Προσθέτεις μπαχαρικά και βότανα, αφήνεις εκεί τα κρέατα για λίγες ώρες ή μέρες και η γεύση τους αλλάζει επίπεδο.

2. Δεν βάζεις το κρέας για ψήσιμο με το που βγει από το ψυγείο. Το βγάζεις τουλάχιστον 1 ώρα πριν ανάψεις την ψησταριά, ώστε να ξεπαγώσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά θα ψηθεί μόνο απέξω και θα μείνει παγωμένο μέσα.

3. Δεν αλατίζεις το κρέας πριν το βάλει στη φωτιά. Το αλάτι απορροφά όλους τους χυμούς του κρέατος με αποτέλεσμα να στεγνώσει και να σφίξει.

4. Διαλέγεις ψησταριά Broil King από τα καταστήματα της General Gas σε Βριλήσσια και Βούλα. Eκεί θα βρεις και ό,τι άλλο σχετικά με το ψήσιμο θα χρειαστείς την Τσικνοπέμπτη. Από ταψιά και πλάκες ψησίματος μέχρι φιάλες υγραερίου και ρυθμιστές πίεσης, μαχαίρια και ξύλινες επιφάνειες κοπής.

......

5. Για να καταλάβεις πότε είναι έτοιμη η φωτιά (σε περίπτωση που η ψησταριά σου είναι με κάρβουνα) βάζεις την παλάμη σου δέκα εκατοστά πάνω από την σχάρα. Αν δεν αντέξεις δέκα δευτερόλεπτα, ήρθε η ώρα να βάλεις πάνω τα κρέατα.

6. Για να μην κολλάνε τα κρέατα στη σχάρα, την αλείφεις με λάδι με ένα πινέλο λίγο πριν αρχίσεις το ψήσιμο.

7. Πλάι στην ψησταριά τοποθετείς ένα πιάτο με μεζέδες (π.χ. ελιές, τυρί, αλλαντικά) για να έχεις να τσιμπάς όσο ετοιμάζεις το φαγητό. Διαφορετικά, θα φας τα μισά κρέατα πριν φτάσουν στο τραπέζι.

8. Μην φορτώσεις την ψησταριά με πολύ κρέας. Καλύτερα εσύ και η παρέα σου να περιμένετε λίγο παραπάνω για να φάτε, παρά να φάτε καμένο κρέας. Γιατί αν δεν αφήσετε κενά ανάμεσα στα κρέατα ώστε να μπορείτε να τα μετακινείτε και να τα γυρνάτε είναι θέμα χρόνου κάποιο να αρπάξει.

....

9. Φρόντισε να έχεις όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια του ψησίματος πλάι σου (δίπλα στο πιάτο με τον μεζέ), γιατί αν αφήνεις κάθε τρεις και λίγο την ψησταριά και πηγαίνεις στην κουζίνα, όλο και κάποιο ατύχημα μπορεί να συμβεί.

10. Τα κρέατα φτάνουν στο τραπέζι τελευταία. Αφού έχουν σερβιριστεί τα ποτά, οι σαλάτες και τα ορεκτικά. Η όρεξη έχει ανοίξει από την τσίκνα και όλοι περιμένουν πώς και πώς να τα απολαύσουν.

Άντε και καλή μας όρεξη!