Τεράστιος παγετώνας της Ανταρκτικής θα μπορούσε να σπάσει σαν παράθυρο αυτοκινήτου (vid)

Newsroom
Τεράστιος παγετώνας της Ανταρκτικής θα μπορούσε να σπάσει σαν παράθυρο αυτοκινήτου (vid)
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον παγετώνα που έχει το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο παγετώνας Thwaites της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να σπάσει σαν το παράθυρο ενός αυτοκινήτου. Ο τεράστιος παγετώνας που έχει το ίδιο περίπου μέγεθος με τη Μεγάλη Βρετανία και είναι γνωστός ως «παγετώνας της Ημέρας της Κρίσης» λόγω των επιπτώσεων που θα είχε η τήξη του στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επί του παρόντος, η τήξη του παγετώνα Thwaites ευθύνεται για το 4% της ετήσιας παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ρίχνοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους πάγου στη θάλασσα κάθε χρόνο. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε δραματικές αλλαγές.

«Θα υπάρξει δραματική αλλαγή στο μέτωπο του παγετώνα, πιθανώς σε λιγότερο από μια δεκαετία. Τόσο οι δημοσιευμένες όσο και οι αδημοσίευτες μελέτες δείχνουν αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο καθηγητής Ted Scambos.

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η ταχύτητα εκροής του παγετώνα Thwaites έχει διπλασιαστεί και οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το ζεστό νερό εισέρχεται κάτω από τον πάγο και τον λιώνει. Το ζεστό νερό κάνει τον πάγο πιο αδύναμο. Αν ο παγετώνας λιώσει εντελώς, θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 65 εκατοστά.

«Διπλασιάστηκε η ταχύτητα εκροής του τα τελευταία 30 χρόνια και ο παγετώνας στο σύνολό του έχει αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας πάνω από δύο πόδια. Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έως και 10 πόδια, αν έλκει τους γύρω παγετώνες μαζί του», πρόσθεσε ο Ted Scambos.

Η Dr Erin Pettit από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον συνέκρινε τον παγετώνα με ένα παρμπρίζ αυτοκινήτου. «Το οραματίζομαι όπως το παράθυρο του αυτοκινήτου, που έχεις μερικές ρωγμές, οι οποίες διαδίδονται αργά και μετά ξαφνικά έπειτα από ένα χτύπημα στο αυτοκίνητό σου, αρχίζει να σπάει προς κάθε κατεύθυνση».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επομένως πρέπει να εξετάσουμε πώς να την μετριάσουμε και να προστατέψουμε τις παράκτιες κοινότητές μας τώρα».