Πως η φράση «είναι εδώ η Άντζελα;» σώζει γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αγγλία

Newsroom
Πως η φράση «είναι εδώ η Άντζελα;» σώζει γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αγγλία
H κωδική φράση «είναι εδώ η Άντζελα;» φαίνεται πως σώζει γυναίκες από τον κίνδυνο στην Αγγλία και ο Άνταμ Πότερ εξηγεί τι πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά σε αυτή την περίπτωση.

Τα περιστατικά παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων των γυναικών στην Αγγλία (καλά, όχι μόνο) έχουν αυξηθεί ραγδαία, ενώ σε «λαίλαπα» έχει εξελιχθεί το «χάπι του βιασμού» που ρίχνουν στα μπαρ στα ποτά γυναικών.

Έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και πρόληψης στο νησί και η κωδική φράση «είναι εδώ η Άντζελα;» φαίνεται πως σώζει γυναίκες από τον κίνδυνο, αλλά και γενικότερα ανθρώπους που φαίνονται να βρίσκονται σε μη ασφαλή κατάσταση ή να απειλούνται σε μπαρ, κλαμπ και γενικότερα νυχτερινούς χώρους.

Έτσι λοιπόν, όποιος αισθάνεται άβολα ή μη ασφαλή, σε μια βραδινή έξοδο του, μπορεί να πλησιάσει το προσωπικό και να χρησιμοποιήσει την κωδική λέξη «Άντζελα» για να δηλώσει διακριτικά ότι χρειάζεται βοήθεια ή υποστήριξη.

Ποια μορφή μπορεί να έχει η βοήθεια τώρα… Μπορεί να κληθεί με αυτόν τον τρόπο ταξί, να έρθει βοήθεια από κάποιους στον χώρο ή πολύ περισσότερο να ειδοποιηθεί η ασφάλεια και η αστυνομία, ανάλογα με την κατάσταση.

Ο 49χρονος Άνταμ Πότερ, εργάζεται στην πόρτα σε χώρους στο κέντρο του Λίβερπουλ και είπε ότι τον πλησιάζουν γυναίκες σχεδόν κάθε βράδυ στη δουλειά που του ζητούν να παρακολουθεί τους άντρες, που τις κάνουν να νιώθουν άβολα.

Επεσήμανε επίσης ότι πολλές φορές έχει ερωτηθεί από γυναίκες «αν η Άντζελα είναι μέσα απόψε» και έχει παρέμβει για να τις βοηθήσει.

2

Μιλώντας στην Liverpool Echo, ο Άνταμ είπε: «Βασικά μου λένε "μπορείς να παρακολουθείς αυτόν τον τύπο, γιατί με κάνει να νιώθω πολύ άβολα;”. Αυτό συμβαίνει περίπου τρεις ή τέσσερις φορές τη νύχτα. Μόνο τα κορίτσια με πλησιάζουν. Μπορεί να μου πουν "με χτύπησε στα οπίσθια", οπότε πετιέται έξω κατευθείαν. Με κάθε ακατάλληλο άγγιγμα και αμέσως πετάγονται έξω».

Ο Άνταμ έγινε από τότε ένθερμος υποστηρικτής της εκστρατείας «Ask Angela» και παρότρυνε τους εργαζόμενους στα μπαρ να εξοικειωθούν με την πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς τα βράδια.

2

«Αυτό που συμβαίνει είναι, αν μια κοπέλα έρθει κοντά σου και σου πει "Είναι η Άντζελα μέσα απόψε;" να ξέρεις ακριβώς τι εννοεί και τι να κάνεις» εξήγησε ο Άνταμ: «Αυτό που κάνεις μετά είναι να πεις "ναι, είναι μέσα απόψε, απλά έλα μαζί μου". Την πας πίσω από το μπαρ στην περιοχή του προσωπικού και τηλεφωνείς για ταξί».

Μπορεί να χρειαστεί να κληθεί η αστυνομία εάν η κατάσταση φαίνεται αρκετά σοβαρή ώστε να το δικαιολογεί, αλλά η προτεραιότητα είναι πάντα η διασφάλιση της άμεσης ασφάλειας των γυναικών.